Oszustwo!!! Czy eBay pomoże????

Około pół roku temu wygrałem aukcję na niemieckim ebay`u. Kontaktowalem sie z facetem po niemiecku, wymieniliśmy przynajmnniej kilka maili i po wspólnych ustaleniach uzgodniliśmy, że pieniądze wyślę przelewem. Tak zrobiłem. I towaru nie dostałem. Po ok. miesiącu koleś nękany mailami ode mnie w końcu sie odezwał i stwierdził, że towar wrócił do niego bo nie został odebrany. Poprosił o wpłatę na jego konto opłaty za przesyłkę raz jeszcze co uznałem za niesprawiedliwe. Następne dwa tygodnie nie odpowiadał na moje emaile. Po czym skradziono mi komputer - gdzie miałem adres e-mail do niego a w zakładce MÓJ eBAY aukcje można przeglądać tylko maksymalnie 30 lub 60 dni po zakończeniu. Jego dane osobowe widnieją w potwierdzeniu dokonanego przeze mnie przelewu. Po pewnym czasie przestałem sie interesować ta sprawą ale niedawno stwierdziłem, że być może pieniądze lub towar jest do odzyskania i zamierzam jutro wybrać się na policję. Czy mieliscie już taki lub podobny przypadek?? Czy moge liczyć na jakąkolwiek pomoc ze strony eBay??
Pokaż cały temat
Napisz do faceta list na jego adres z prosba o przeslanie towaru lub pieniedzy ( przy tym ostatnim podajac miedzynarodowe IBAN i BIC twojego konto). Chyba przez 60 dni byl czas na oficjalna reklamacje na ebay.de W ebay.de jest taki zwyczaj ze, za ponowna przesylke placi odbiorca. Moze gosc wypisal falszywy adres? Lub, co czytalem niedawno, w Niemieckim DHL panuje burdel i 3-4 % paczek ginie albo trafia tam gdzie nie tzreba.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay