Narzucenie formy płatności

Witam, Kupiłem przedmiot od sprzedawcy z Austrii - link do aukcji: http://cgi.ebay.pl/1-9-Warriors-9003-XX-Grenadier-Ardennes_W0QQitemZ350315226910QQcmdZViewItemQQptZS... W warunkach aukcji jako akceptowane formy płatności podany jest PayPal i przelew bankowy oraz w opisie przedmiotu prośba o nie dokonywania płatności zanim sprzedawca nie prześle instrukcji na ten temat. Otrzymałem mailem tę instrukcję i tu zdziwiłem się ogromnie - sprzedawca prosi o dokonanie płatności przelewem i podaje numer konta bankowego. Nie bardzo uśmiecha mi się zaakceptować tę formę płatności bo jest i droższa i mniej bezpieczna - sprzedający podejrzewam że chce uniknąć zapłacenia prowizji za otrzymanie pieniędzy. Czy sprzedający ma prawo narzucić mi formę płatności czy to tylko i wyłącznie ja o tym decyduję (oczywiście w ramach form płatności dostępnych dla danej aukcji)? Jeśli decyzja leży po mojej stronie co radzicie - odpisać że mogę się jedynie zgodzić na PayPal i bez względu na jego odpowiedź czy ewentualne protesty zapłacić właśnie przez PayPal. Pozdrawiam wszystkich i proszę o szybką odpowiedź. Artur
Pokaż cały temat
Sprawy ciąg dalszy... Wysłałem sprzedawcy odpowiedź gdzie w miarę stanowczo napisałem, że zaakceptuję jedynie PayPal. Odpisał, że nie jest to dla niego żaden problem jakkolwiek płatność przez PayPal trwa około 3 dni podczas gdy przelewem tylko 1 dzień i dodatkowo w ramach UE za przelew nie są pobierane dodatkowe opłaty, więc zasugerował właśnie tę formę jako wygodniejszą także dla mnie. Chwilę póżniej otrzymałem też mailem z systemu PayPal informację z prośbą o dokonanie płatności na rzecz innego użytkownika PayPal, tę prośbę widzę również po zalogowaniu się do mojego konta PP jako płatność oczekującą na moją akceptację. Jak najlepiej (najbezpieczniej dla mnie)zapłacić: - czy ze strony aukcji, - czy za pomocą przycisku "Zapłać teraz" który znajduje się na końcu miala który dostałem z systemu PP, - czy z poziomu mojego konta PP zatwierdzając tę oczekującą płatność? (podejrzewam że opcja 2 i 3 niczym się nie różnią - ale proszę zweryfikować moje przypuszczenia) I jeszcze jedno pytanie jak mam zweryfikować czy oczekująca na moim koncie PP płatność na rzecz sprzedawcy, dotyczy właśnie aukcji którą wygrałem - co mnie dodatkowo trochę niepokoi to, że: - na eBayu sprzedawca występuje pod męskim imieniem - oczekująca na PayPal-u płatność ma być na rzecz jakiejś kobiety (tak wynika z imienia użytkownika PP) - adres e-mail podany dla oczekiwanej przez sprzedawcę płatności jest odrobinę inny niż ten za pomocą którego prowadziliśmy korespondencję mailową: na PP-modellbaugarage9@utanet.at, a korespondecja była wysyłana z modellbaugarage8@utanet.at Proszę o rady, bardziej doświadczonych niż ja użytkowników. Serdecznie pozdrawiam, Artur PS. Jeżeli ktoś ma doświadczenie czy rzeczywiście tak jak napisał mi sprzedawca przelew zagraniczny w ramach UE nie obciąża płacącego dodatkowymi kosztami(w sensie koszty są takie same jak dla przelewu krajowego), proszę niech o tym napisze - myślę, że taka wiedza przyda się nie tylko mi, ale również innym użytkownikom którzy trafią na ten wątek.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay