Sprawy ciąg dalszy...
Wysłałem sprzedawcy odpowiedź gdzie w miarę stanowczo napisałem, że zaakceptuję jedynie PayPal.
Odpisał, że nie jest to dla niego żaden problem jakkolwiek płatność przez PayPal trwa około 3 dni podczas gdy przelewem tylko 1 dzień i dodatkowo w ramach UE za przelew nie są pobierane dodatkowe opłaty, więc zasugerował właśnie tę formę jako wygodniejszą także dla mnie.
Chwilę póżniej otrzymałem też mailem z systemu PayPal informację z prośbą o dokonanie płatności na rzecz innego użytkownika PayPal, tę prośbę widzę również po zalogowaniu się do mojego konta PP jako płatność oczekującą na moją akceptację.
Jak najlepiej (najbezpieczniej dla mnie)zapłacić:
- czy ze strony aukcji,
- czy za pomocą przycisku "Zapłać teraz" który znajduje się na końcu miala który dostałem z systemu PP,
- czy z poziomu mojego konta PP zatwierdzając tę oczekującą płatność?
(podejrzewam że opcja 2 i 3 niczym się nie różnią - ale proszę zweryfikować moje przypuszczenia)
I jeszcze jedno pytanie jak mam zweryfikować czy oczekująca na moim koncie PP płatność na rzecz sprzedawcy, dotyczy właśnie aukcji którą wygrałem - co mnie dodatkowo trochę niepokoi to, że:
- na eBayu sprzedawca występuje pod męskim imieniem
- oczekująca na PayPal-u płatność ma być na rzecz jakiejś kobiety (tak wynika z imienia użytkownika PP)
- adres e-mail podany dla oczekiwanej przez sprzedawcę płatności jest odrobinę inny niż ten za pomocą którego prowadziliśmy korespondencję mailową: na PP-modellbaugarage9@utanet.at, a korespondecja była wysyłana z modellbaugarage8@utanet.at
Proszę o rady, bardziej doświadczonych niż ja użytkowników.
Serdecznie pozdrawiam,
Artur
PS.
Jeżeli ktoś ma doświadczenie czy rzeczywiście tak jak napisał mi sprzedawca przelew zagraniczny w ramach UE nie obciąża płacącego dodatkowymi kosztami(w sensie koszty są takie same jak dla przelewu krajowego), proszę niech o tym napisze - myślę, że taka wiedza przyda się nie tylko mi, ale również innym użytkownikom którzy trafią na ten wątek.