Narzucenie formy płatności

Witam, Kupiłem przedmiot od sprzedawcy z Austrii - link do aukcji: http://cgi.ebay.pl/1-9-Warriors-9003-XX-Grenadier-Ardennes_W0QQitemZ350315226910QQcmdZViewItemQQptZS... W warunkach aukcji jako akceptowane formy płatności podany jest PayPal i przelew bankowy oraz w opisie przedmiotu prośba o nie dokonywania płatności zanim sprzedawca nie prześle instrukcji na ten temat. Otrzymałem mailem tę instrukcję i tu zdziwiłem się ogromnie - sprzedawca prosi o dokonanie płatności przelewem i podaje numer konta bankowego. Nie bardzo uśmiecha mi się zaakceptować tę formę płatności bo jest i droższa i mniej bezpieczna - sprzedający podejrzewam że chce uniknąć zapłacenia prowizji za otrzymanie pieniędzy. Czy sprzedający ma prawo narzucić mi formę płatności czy to tylko i wyłącznie ja o tym decyduję (oczywiście w ramach form płatności dostępnych dla danej aukcji)? Jeśli decyzja leży po mojej stronie co radzicie - odpisać że mogę się jedynie zgodzić na PayPal i bez względu na jego odpowiedź czy ewentualne protesty zapłacić właśnie przez PayPal. Pozdrawiam wszystkich i proszę o szybką odpowiedź. Artur
Pokaż cały temat
shaver_poland dziękuję Tobie za szybką odpowiedź. Odpiszę sprzedawcy, że skoro w aukcji ma podany PayPal jako akceptowalną formę płatności to tylko w ten sposób zgadzam się zapłacić. Wspomnę mu też że według regulaminu wybór formy płatności jest moją decyzją a on nie ma prawa w tej kwesti starać sie na mnie wpływać w jakikolwiek sposób. Tutaj znalazłem odpowiedni zapis w regulaminie polskiego eBay'a - sekcja "Wprowadzanie w błąd i zniechęcanie do form płatności": http://pages.ebay.pl/help/policies/accepted-payments-policy.html. Aukcja jest wystawiona co prawda na eBay'u austriackim ale podejrzewam, że te zasady są tam takie same. Spróbuję odpisać mu po angielsku - dotychczasowa korespondencja odbywała się w tym języku, a i instrukcję dotyczącą płatności wysłał mi też po angielsku, chociaż wysłał ją do mnie na adres mailowy więc w eBayu nie ma po niej śladu. Moją odpowiedź wyślę mu przez eBay żeby w razie czego była historia korespondencji. Zależy mi na tym przedmiocie, więc czy w przypadku gdyby sprzedawca zaparł się że innej formy płatności niż przelew nie przyjmie, warto spróbować zapłacić PayPal'em na siłę - taką opcję z poziomu aukcji cały czas mam? Oj wychodzi na to że pierwsze kroki na eBay'u nie są takie trywialne :-) Pozdrawiam, Artur
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay