shaver_poland dziękuję Tobie za szybką odpowiedź.
Odpiszę sprzedawcy, że skoro w aukcji ma podany PayPal jako akceptowalną formę płatności to tylko w ten sposób zgadzam się zapłacić.
Wspomnę mu też że według regulaminu wybór formy płatności jest moją decyzją a on nie ma prawa w tej kwesti starać sie na mnie wpływać w jakikolwiek sposób. Tutaj znalazłem odpowiedni zapis w regulaminie polskiego eBay'a - sekcja "Wprowadzanie w błąd i zniechęcanie do form płatności":
http://pages.ebay.pl/help/policies/accepted-payments-policy.html. Aukcja jest wystawiona co prawda na eBay'u austriackim ale podejrzewam, że te zasady są tam takie same.
Spróbuję odpisać mu po angielsku - dotychczasowa korespondencja odbywała się w tym języku, a i instrukcję dotyczącą płatności wysłał mi też po angielsku, chociaż wysłał ją do mnie na adres mailowy więc w eBayu nie ma po niej śladu. Moją odpowiedź wyślę mu przez eBay żeby w razie czego była historia korespondencji.
Zależy mi na tym przedmiocie, więc czy w przypadku gdyby sprzedawca zaparł się że innej formy płatności niż przelew nie przyjmie, warto spróbować zapłacić PayPal'em na siłę - taką opcję z poziomu aukcji cały czas mam?
Oj wychodzi na to że pierwsze kroki na eBay'u nie są takie trywialne :-)
Pozdrawiam,
Artur