Narzucenie formy płatności

Witam, Kupiłem przedmiot od sprzedawcy z Austrii - link do aukcji: http://cgi.ebay.pl/1-9-Warriors-9003-XX-Grenadier-Ardennes_W0QQitemZ350315226910QQcmdZViewItemQQptZS... W warunkach aukcji jako akceptowane formy płatności podany jest PayPal i przelew bankowy oraz w opisie przedmiotu prośba o nie dokonywania płatności zanim sprzedawca nie prześle instrukcji na ten temat. Otrzymałem mailem tę instrukcję i tu zdziwiłem się ogromnie - sprzedawca prosi o dokonanie płatności przelewem i podaje numer konta bankowego. Nie bardzo uśmiecha mi się zaakceptować tę formę płatności bo jest i droższa i mniej bezpieczna - sprzedający podejrzewam że chce uniknąć zapłacenia prowizji za otrzymanie pieniędzy. Czy sprzedający ma prawo narzucić mi formę płatności czy to tylko i wyłącznie ja o tym decyduję (oczywiście w ramach form płatności dostępnych dla danej aukcji)? Jeśli decyzja leży po mojej stronie co radzicie - odpisać że mogę się jedynie zgodzić na PayPal i bez względu na jego odpowiedź czy ewentualne protesty zapłacić właśnie przez PayPal. Pozdrawiam wszystkich i proszę o szybką odpowiedź. Artur
Pokaż cały temat
pod żadnym pozorem nie płać przelewem, bo w razie zaginięcia lub nie wysłania paczki przez sprzedającego serwis nie pomoże i nie będzie możliwości odzyskania pieniędzy. Płać tylko i wyłącznie PayPalem, widzi, że jesteś nowy, nie dawno się zarejestrowałeś, chce wykorzystać Twoją naiwność, on doskonale wie, że jeśli mu zapłacisz przelewem, to będziesz go mógł pocałować wiadomo gdzie Napisz do niego, jesli nie znasz niemieckiego skorzystaj z forum tłumaczenia, że chcesz zapłacić poprzez PayPal, jeśli się nie zgodzi to olej go, napiszesz mu, że rezygnujesz z zakupu. Jako kupujący jeśli chodzi o komentarze to masz pełen wachlarz, natomiast sprzedający wystawiają tylko pozytywy i żadne inne Ja widzę tą sprawę tak,
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay