Długotrwały czas przesyłania paczki, zaginięcie, a może oszustwo?

szop3n
Użytkownik
Witam Nie wiedziałem zbytnio jak nazwać ten temat. Kupiłem po raz pierwszy coś na ebay po raz pierwszy coś z innego kraju. Aukcja: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260449290051&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:PL:1123 Nie śmiejcie się z aukcji, ale ta rzecz naprawdę jest tyle warta. Tzn sprzedają ją po 200-300 zł taniej. Ale postawiłem na jakość sprzedającego. Dodatkowo zapłaciłem za ubezpieczenie przesyłki. Jednak 3000 zł nie w kij dmuchał. Zapłaciłem Pay palem. Sam Paypal daną kwotę pobrał mi z inteligo. Więc sprzedający miał już we wtorek wieczorem kaskę na koncie. Sprzedający ma prawie 1000 komentarzy od różnych osób wszystkie pozytywne. Jest jakimś top sellerem. Funkcjonuje od 1999 roku, i sprzedaję tylko rzeczy z tej branży. Sprzedał już kilka kart o takiej wartości. Powiedział on że w środę wysłał paczkę. Poprzez La Poste we Francji. Na stronie gdzie można sprawdzić status ( niestety po francusku) można zobaczyć ostatni jej status. Po przetłumaczeniu koleżanki co zna francuski. Jest to " Paczka została wysłana 04/09/09 i aktualnie jest poza terytorium Francji" Dzwonie na infolinie poczty Polskiej. I Pani mi mówi, że paczka o tym numerze nigdy nie była w Polsce. To co Samolot zaginał w trójkącie bermudzkim? Sprzedający każe mi czekać do czwartku. Wtedy zacznie dzwonić do La poste w celu wyjaśnienia. Proponowałem by wysłał DHL'em to nie chciał bo mówił że duże koszty będą czyli 80 euro. Kurde napisałem mu że pracuje w DHL w Polsce jako informatyk i że sobie zredukuje koszty do 1 euro. Nie słuchał i wysłał La poste. Kontakt z nim mam znakomity. Codziennie po 16 mi odpowiada na moje pytania. Ale niestety coś się stało z tą kartą. Teraz co będzie z pieniędzmi? Jeśli będzie trwała sprawa wyjaśniająca to skąd mam wiedzieć czy on kłamie czy naprawdę coś wyjaśnia? Poczekam do Czwartku, chociaż nie wierze już by cokolwiek dotarło. Tym bardziej że La poste obiecuje 48h, a minął już tydzień. Wtedy mam założyć sprawe w Paypalu, o odzyskanie pieniędzy? Jak to się ma? Niby wykupiłem ubezpieczenie, ale jest one ubezpieczeniem dla PayPal czy dla przesyłki by mógł sprzedający ją ubezpieczyć podczas wysyłki? Ubezpieczenie kosztowało mnie dodatkowe 12 dolców. Kupowaliście coś już z innego kraju? Jak długo idą rzeczywiście takie przesyłki. Może po prostu robię z igły widły i powinienem czekać 2 tygodnie. Pozdrawiam Daniel
Pokaż cały temat
szop3n
Użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Zadzwonie jutro, dziś jest już zbyt późno. A wiesz może jak jest z wypłacalnością paypalu? Czy zwracają całą kwotę po ilu dniach, czy kontakt z nimi jest w języku polskim? Oraz co się dzieje ze sprzedawcą. Jaki ma wpływ na niego paypal? Oraz czy nie ma żadnych stereotypów odnośnie. Ja początkujący człowiek na ebayu 0 komentarzy a top seller 100% pozytywy.?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay