Długotrwały czas przesyłania paczki, zaginięcie, a może oszustwo?

szop3n
Użytkownik
Witam Nie wiedziałem zbytnio jak nazwać ten temat. Kupiłem po raz pierwszy coś na ebay po raz pierwszy coś z innego kraju. Aukcja: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260449290051&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:PL:1123 Nie śmiejcie się z aukcji, ale ta rzecz naprawdę jest tyle warta. Tzn sprzedają ją po 200-300 zł taniej. Ale postawiłem na jakość sprzedającego. Dodatkowo zapłaciłem za ubezpieczenie przesyłki. Jednak 3000 zł nie w kij dmuchał. Zapłaciłem Pay palem. Sam Paypal daną kwotę pobrał mi z inteligo. Więc sprzedający miał już we wtorek wieczorem kaskę na koncie. Sprzedający ma prawie 1000 komentarzy od różnych osób wszystkie pozytywne. Jest jakimś top sellerem. Funkcjonuje od 1999 roku, i sprzedaję tylko rzeczy z tej branży. Sprzedał już kilka kart o takiej wartości. Powiedział on że w środę wysłał paczkę. Poprzez La Poste we Francji. Na stronie gdzie można sprawdzić status ( niestety po francusku) można zobaczyć ostatni jej status. Po przetłumaczeniu koleżanki co zna francuski. Jest to " Paczka została wysłana 04/09/09 i aktualnie jest poza terytorium Francji" Dzwonie na infolinie poczty Polskiej. I Pani mi mówi, że paczka o tym numerze nigdy nie była w Polsce. To co Samolot zaginał w trójkącie bermudzkim? Sprzedający każe mi czekać do czwartku. Wtedy zacznie dzwonić do La poste w celu wyjaśnienia. Proponowałem by wysłał DHL'em to nie chciał bo mówił że duże koszty będą czyli 80 euro. Kurde napisałem mu że pracuje w DHL w Polsce jako informatyk i że sobie zredukuje koszty do 1 euro. Nie słuchał i wysłał La poste. Kontakt z nim mam znakomity. Codziennie po 16 mi odpowiada na moje pytania. Ale niestety coś się stało z tą kartą. Teraz co będzie z pieniędzmi? Jeśli będzie trwała sprawa wyjaśniająca to skąd mam wiedzieć czy on kłamie czy naprawdę coś wyjaśnia? Poczekam do Czwartku, chociaż nie wierze już by cokolwiek dotarło. Tym bardziej że La poste obiecuje 48h, a minął już tydzień. Wtedy mam założyć sprawe w Paypalu, o odzyskanie pieniędzy? Jak to się ma? Niby wykupiłem ubezpieczenie, ale jest one ubezpieczeniem dla PayPal czy dla przesyłki by mógł sprzedający ją ubezpieczyć podczas wysyłki? Ubezpieczenie kosztowało mnie dodatkowe 12 dolców. Kupowaliście coś już z innego kraju? Jak długo idą rzeczywiście takie przesyłki. Może po prostu robię z igły widły i powinienem czekać 2 tygodnie. Pozdrawiam Daniel

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (10)

Odpowiedzi (10)

Proszę bardzo. Jeśli chodzi o UK, a chcesz paczkę rejestrowaną to wybierz jako rodzaj przesyłki Royal Mail International Signed for.
Dziekuje CI bardzo za odpowiedz,teraz juz wiem na czym stoje.trudno stalo sie ,czlowiek uczy sie na bledach.kupilabym jeszcze raz ten puder moze gdzies blizej,widzialam na ebayu ze maja w UK ,ale sie juz zrazilam i musze pokombinwac jak to inaczej kupic.moze poprosze kogos bardziej doswiadczonego w takich zakupach i po sprawie:)jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
miało być te jak dochodzą to w krótszym czasie niż ponad dwa miesiące
W tym przypadku odpowiedź jest prosta. Jeśli chodzi o sprzedawcę to jest w porządku, nie mam zastrzeżeń. Ty jako nowicjuszka na ebay'u mogłaś nie wiedzieć jeśli chodzi o rodzaje przesyłek, pewne wybrałaś pierwszą opcję czyli USPS First Class Mail, a ta niestety zginęła, 10% tych przesyłek ginie. Jest to najzwyklejsza przesyłka taka jak u nas zwykła czyli nie rejestrowana, nie priorytetowa. Te jak dochodzą to w krótszym czasie. Jeśli rzeczywiście została wysłana 8 lipca to na 100% zaginęła. Na przyszłość wybieraj te powiedzmy z numerem do śledzenia czyli Priority lub Express. Najpewniejszą, ale najdroższą z całej trójki jest Express, dochodzi do Polski bardzo szybko. Priority przynosi listonosz, express przywozi kurier Poczty czyli pocztex. Jeśli chcesz wystaw negatywa, ale w tym przypadku sprzedawca nie zawinił, zawinił przewoźnik, że przesyłkę zgubił. Proponowałbym neutrala to sprzedawcy nie zaszkodzi. Wybór należy do Ciebie, ale negatywa i neutrala nie otrzymasz. Otrzymasz ewentualnie tylko pozytywa. I nie zrażaj się tak szybko serwisem. Pozdrawiam
Kupiłam przedmiot w serwisie eBay: Playboy Body Bronze Shimmer Powder, Brush & Case New (360166549968)Cena sprzedaży: US $15,23 Ilość: 1 Suma częściowa: US $15,23 Szacowany czas dostawy: Zmienny Podatek od sprzedaży: (brak) Sprzedający: handykandyebs Informacje o sprzedającym: LENORA CURYLO CHESAPEAKE, VA 23320 Stany Zjednoczone Jezeli jestes mi w stanie jakos pomoc ,to Cie o to poproze.nie wiem co mam dalej zrobic,czy pogodzic sie ze strata kasy czy o nia walczyc:(a to co mi napisala w 1 mailu: Thank you for your order. When ordering more than one item, please wait For an invoice to get the best possible shipping rate. When you pay without waiting, shipping rate is calculated on it's own & can not be changed. For every 3 items you buy in 1 order, you get a free gift! Visit my store is find more great deals *) * Have a wonderful day & Thanks again! o) a w 2 ,ze mam sie nie martwic i czekac,bo z USA idzie paczka do 8 tygodni,na a jak wyslala 8 lipca to juz minelo wiecej niz 8 tygodni.jestem zawiedziona ebayem jak diabli:(
no niestety w tym przypadku nic nie możesz zrobić. Czas już minął, nawet ona jak by chciała, to PP daje 60 dni na zwrot pieniędzy. Walnij jej negatywa, zwrotnego nie dostaniesz i tam kupujący oceniają sprzedającego również po gwiazdkach, zaznacz w każdej kolumnie po 1 gwiazdce następnym razem otwireaj spór (jeśli płacisz PayPal'em) Europa max 2 tygodnie od zapłaty, reszta świata max 1 miesiąc. I nie czekaj na zapewnienia sprzedawcy sądząc to co opisujesz, to kupiłaś albo od osoby mało doświadczonej, albo, która ma mało komentarzy, bo firma lub osoba mająca bardzo wiele komentarzy takiego numeru by nie zrobiła. Napisz to serwisu przez kontakt. Podaj nr aukcji to zobaczę co to za gagatek. pozdrawiam podaj nr aukcji
witaj.tez jestem nowicjuszka,i tez tylko raz kupilam na ebay /7 lipca/i,bo nigdzie nie moglam dostac tego co potrzebwalm,Nieatety minelo juz 2 MIESIACE,a paczki nie ma/z USA/.O otwarciu sporu w ciagu 45 dni ,dowiedzilam sie zbyt pozno.sprzedajaca ,o ktorej pisze i pisze ,twierdzi,ze mam czekac!no ile mam jeszcze czekac,czy 2 miesiace to nie zbyt dlugo.jestem zawiedziona ebayem,tak samo jak alegro,tu tez mnie zrobiono w konia.nie wiem co dalej robic:(jezeli masz jakas dobra rade to prosze o info jak rozwiazac ten problem.a sprzedawca to juz nawet nie odpisuje na moje maile,i nawet nie chce podac numeru przesylki ani innych jej danych:(
jest to tak, że przechodzisz do CENTRUM ROZSTRZYGANIA na ebay, podajesz numer aukcji (12 cyfr) i automatycznie system przekieruje na PayPal (w skrócie PP) i piszesz powód w tym przypadku po angielsku, po około 20 dniach od otwarcia, jeśli rezultaty nie będą zadowolające, eskalujesz do rangi roszczenia, ale tym zajmą się "spece" z PP. jesli podniesiesz do rangi roszczenia to oni na podstawie twojej korespodencji ze sprzedającym (spór) badają czy rzeczywiście paczka/przesyłka została wysłana, czy też nie, a jak została wysłana to gdzie się zawieruszyła itd. Raz otwartego sporu, nie można ponownie otworzyć. Czas oczekiwania na ewentualny zwrot wynosi do około 2 m-cy mogą oddać całość, część lub wcale, chociaż teraz się zmieniło ostatnio i ponoć przysługuje całość, ale jak to jest to szczerze nie wiem. Sprzedający bardzo nie lubią sporów, jeśli np. paczka nie będzie długo przychodzić (mam tu na myśli max do miesiąca), poinformuj sprzedawcę, że jesteś zmuszony otworzyć spór. jeśli nie znasz angielskiego skorzystaj z forum tłumaczenia pozdrawiam
szop3n
Użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Zadzwonie jutro, dziś jest już zbyt późno. A wiesz może jak jest z wypłacalnością paypalu? Czy zwracają całą kwotę po ilu dniach, czy kontakt z nimi jest w języku polskim? Oraz co się dzieje ze sprzedawcą. Jaki ma wpływ na niego paypal? Oraz czy nie ma żadnych stereotypów odnośnie. Ja początkujący człowiek na ebayu 0 komentarzy a top seller 100% pozytywy.?
jeśli masz numer nadania paczki / przesyłki nie dzwoń na infolinię poczty, bo oni guzik wiedzą i tylko stresują ludzi. sprawdź sobie na stronie pocztexu lub zadzwoń na 022 548 11 96 (jest to dział reklamacji poczty - przesyłek zagranicznych wychodzących/przychodzących z/do Polski), ja zawsze tam dzwonię, i zawsze otrzymuję pełną i rzetelną pomoc. słuchaj wykupując to ubezpieczenie, prawda jest taka, że sprzedawca nie ubezpiecza tylko ma dodatkową kasę do kieszeni, ale mają w tym miesiącu to zlikwidować. Otwirasz spór w nie przekraczającym terminie 60 dni od dnia zakupu na ebay'u i 45 dni na PayPal'u. Jeśli minęło już 10 dni możesz śmiało już otworzyć. A Twój sprzedawca jak na 10 letni staż ma bardzo znikomą ilość komentarzy, fakt, że komentarze są nie obowiązkowe, ale nie zmienia to faktu. masz jeszcze jakiś problem pisz, pozdrawiam
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay