08-01-2011 13:03
Witam,
Mam pewnie problem który nie wiem jak rozwiązać . . .
Otóż kupiłem kilka dni temu na ebay'u UK mikser Dj'ski.
Przedz złożeniem oferty ( KUP TERAZ ) zadałem sprzedającemu zapytanie czy wysyłka bedzie dostępna do Polski ( dla upewnienia, bo w aukcji była opcja POLSKA )
W odpowiedzi dostałem wiadomość, że jest możliwa wysyłka. ( Mam odpowiedź na @ )
Następnie złożyłem ofertę, zapłaciłem za przedmiot przez paypayl.
I teraz . . .
Dostałem wiadmość, że sprzedający chce anulować transakcje - powód - nie wysyłają do Polski . . .
Cytuję:
"Nie wysyłamy do Polski ze względu na niestandardowe oraz nadmierne koszty przesyłki. Mam nadzieję, że to jest ok. "
1.Czy to jest zgodne z prawem ? To jest wprowadzanie klienta w błąd ! Nie ukrywam że chiałbym dostać ten przedmiot.
Czy ebay może zaragować na tą decyzję ?
2.Czy muszę anulować transakcje ? Jeżeli tak to jak to bezpiecznie przeprowadzić ?
3. Czy bedę musiał płacić dodatkowe koszty dla paypal lub ebay za taką operacje ?
4. Czy kwota wróci do mnie na konto na ebay czy też na konto bankowe ? Płaciłem kartą VISA.
5. Czy wystąpią jakieś różnice kwoty uzależnione od zmian kursu walut. Nie chciałbym być na tym stratny.
Czekam na szybkie odpowiedzi, ponieważ mam niewiele czasu do zadecydowania.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Damian.
A jak bedzie wyglądał postęp anulacji ?
NAPISALEM U GORY: SPRZDAWCA WYSTEPUJE, EBAY PRZYSYLA CI EMAIL , ZGADZASZ SIE I SPRAWA ZAKONCZONA. WPIERW WPLATA POWINNA BYC ZWROCONA
Czy po kliknieciu anulacji z mojej strony, ebay sam uruchamia akcje zwrotu mojej zapłaty, czy też sprzedawca manulnie jej dokonuje.
SPRZEDAWCA
Ile trwa taka operacja ?
W CIAGU MINUT
Nie chce doprowadzić do tego, że złożę anulację a później nie dostanę swojej kwoty z powrotem.
WPIERW NIECH ODDA PIENIADZE
Pozatym proszę jeszcze o wytłumacznie czy kwota wpłynie mi na konto bankowe czy na paypal ?
NA PAYPAL, CHYBA...
TRansakcja była za pomocą VISA za pomocą serwisu paypal ( bezposrednio z karty, nic nie wpłacałem na konto paypal).
~ z góry thanks