ebay pomaga okradać sprzedających

Około 3 tygodni temu sprzedałem przedmiot kupującemu z Kanady,bardzo starannie zapakowałem i wysłałem priorytetem poleconym(wartość ok. 300PLN).Po jakichś 12 dniach kupujący przedmiot otrzymał i wystawił pozytywny komentarz chwalący szybkość dostawy i jakość pakowania.Jakież było moje zdziwienie kiedy po ok. tygodniu od tego kupujący otworzył spór o nieotrzymany przedmiot a ebay zablokował środki.Napisałem do obsługi,wskazałem na pozytywną opinię i sprawa została zamknięta zgodnie ze zdrowym rozsądkiem na moją korzyść.Jednocześnie ebay usunął komentarz kupującego(mojego nie usunął).Chwilę po tym kupujący się odwołał wskazując na brak tracking-u(kanadyjska poczta nie pozwala śledzić zagranicznych listów poleconych) i sprawę wygrał on.Napisałem do obsługi wskazując na irracjonalność sytuacji ale niestety wsparli złodzieja i na spółkę mnie okradli.Ebay usunął najważniejszy dowód w sprawie-komentarz kupującego i teraz trudniej będzie coś osiągnąć w sądzie czy na policji.Wygląda na to,że jak złodziej z Kanady,usa czy innego "cywilizowanego" kraju bez trackingu zaplanuje okraść sprzedawcę to ebay mu pomoże. 

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (1)

Odpowiedzi (1)

Jak to się skończyło, bo mam obecnie podobną sprawę.

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay