18-11-2025 10:19
Witam, zakupiłam towar z Japonii. Towar dostarczony za pośrednictwem DHL Express, który naliczył cło i podatek vat i przysłał mi linka do płatności. Należności zostały przeze mnie zapłacone, ale niestety towar okazał się być nie taki jak oczekiwano i zgłoszono zwrot. Sprzedawca przysłał etykietę nadawczą do wysłania zwrotu. Zwrot nadany i dostarczony do sprzedawcy. Cała kwota zapłacona za towar została zwrócona. I teraz moje pytanie - czy jest jakiś sposób, aby domagać się zwrotu należności celnych i vat samodzielnie? Firma kurierska generalnie robi problem i chce za usługę opłatę w wysokości ok. 360 zł i nie jest pewne, że zapłacone cło i vat zostanie zwrócone. Podobno wracający do sprzedawcy towar nie przechodził odprawy celnej i nie ma dokumentów, które byłyby podstawą do zwrotu cła. Czy ktoś sam się ubiegał o zwrot cła od urzędu i może pomóc w tej sytuacji ? Z góry dziękuję za pomoc !
Przestudiuj detale transakcji. Cała suma włączając cenę, wysyłkę oraz opłaty graniczne, normalnie, powinny być ci zwrócone. Czyli , co zapłaciłeś powinno wpłynąć na środek płatniczy użyty do zapłaty