Zwiększony koszt przesyłki?

siara307
Użytkownik

Witam. Mam mały problem. Kupiłem jedną rzecz na Austryjackim EBAY, kosztowała ona 25,5 euro, facet zażyczył sobie za wysyłkę do Polski 18 euro + 3 euro za przelew za pomocą paypal (facet nie miał paypal i to była taka jakby zachęta, żeby założył). W sumie przelałem mu 46,5 euro 15 kwietnia (piątek), 19 kwietnia (wtorek) paczka została wysłana. No i tu są schody, paczki jak nie było tak nie ma, w sumie to dopiero 1,5 tyg i były święta to może dlatego. Dziś patrzę na zakładkę pokaż szczegóły zamówienia tu koszt zakupu nadal 25,5 euro ale za to koszty przesyłki wzrosły do 36 euro! Nie wiem skąd te dodatkowe 15 euro... Facet nic nie pisał żeby coś wzrosło (normalnie wysłał), od ebay też nie dostałem wiadomości o jakimś wzroście więc nie wiem o co chodzi. Cła z Austrii przecież nie ma. Poza tym niby kiedy miałbym dopłacić te 15 euro? Przy odbiorze? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (9)

Odpowiedzi (9)

W jaki sposob uzgodniles ostateczne koszty i kwote do zpalty ze sprzedawca? Mailowo ? Poprzez Moj eBay > Wiadomosci ?

Czy sprzedawca przeslal Ci mailem czy tez przez system eBay fakture z kwota do zaplaty ?

Moze po prostu go zapytaj o co chodzi http://pages.ebay.pl/help/buy/contact-member.html

a jesli przedmiot nie dotrze to na wszelki wypadek otworz sprawe http://pages.ebay.pl/help/buy/item-not-received.html, choc jesli w aukcji nie oferowal on PayPala ani nie dodal do aukcji info o akceptowaniou platnosci PayPalem nie wiem czy zakup podlega ochronie kupujacych PayPal

pszum
Użytkownik

Dobrz zrobiłeś, że nic nie dopłacałeś, najprawdopodobniej sprzedawca sprzedawał więcej niz 1 sztukę kupionego przez Ciebie towaru i w międzyczasie zmienił koszty dostawy

siara307
Użytkownik

Paczka przyszła dziś, jednak facet ściemnił, bo wysłał 27.04.2011 a miał 19.04.2011. Przyszła z nową fakturą - 61,5 euro, ale nic nie dopłacałem, od ebay nic mi nie przychodzi że mam uregulować różnicę to chyba nie muszę się przejmować

siara307
Użytkownik

Nic mi właśnie nie przyszło na temat zwiększonej - zapłaconej faktury na maila. Sprawdziłem tak z nudów rubrykę "wyświetl szczegóły zamówienia" i tam ku mojemu zdziwieniu ukazała się kwota 61,5 euro, ale normalnie przy zamówieniu świeci mi się, że zapłacono, że wysłano i nawet wystawiono mi pozytywną opinię.

Czy tą drugą fakture dostajesz na poczte zewnętrzną?

Czy zmiany zachodzą na stronie ebay kupione?

Jeśli na poczte to wałek

A jak sprzedawca może zmienic zapłaconą fakture bo tego numeru to nie znam. ,,send invoice" znika

ebay pokazuje to, co skonfiguruje sprzedawca wiec to raczej on cos zmienil ale jesli juz wyslal to chyba nie ma sprawy

jaka dokladnie przesylka wyslal ? Sonstiger Versand to Inna przesylka - wiec zapytaj jaka dokladnie przesylka nadal przedmiot lub popros aby podal strone gdzie mozesz sprawdzic stastus jesli dostepny jest tracking.

nr nadania to nie koniecznie nr trackingu

siara307
Użytkownik

Więc przy płaceniu faktura wyglądała tak:

Suma częściowa:EUR 25,50
Wysyłka i obsługa za pośrednictwem Sonstiger Versand (Siehe Artikelbeschreibung):EUR 18,00
Zniżki (?) lub opłaty (+) sprzedającego:EUR 3,00
Łącznie:EUR 46,50

Aktualnie wygląda tak:

Suma częściowa:EUR 25,50
Wysyłka i obsługa:EUR 36,00
Łącznie:EUR 61,50

Jest to dla mnie dziwne skąd ebay dorzucił sobie te nadmiarowe 15 euro?

Od sprzedającego dostałem numer nadania, wie ktoś gdzie mogę sprawdzić, gdzie jest paczka? Tzn. podać link. Bo szukałem i nie znalazłem.

siara307
Użytkownik

Tak, uzgodniłem mailowo, przesłałem mu przez ebay (coś jak płatności allegro) fakturę na 25,50 + 18 przesyłka czyli 43,50, potem on ją skorygował +3e za płatności czyli 46,50 (wszystko przy pomocy ebay) no i tą fakturę na 46,50 zapłaciłem no i tak jak mówiłem facet niby wysłał. Na aukcji nie było możliwości płatności przez paypal ale facet na nią się zgodził i zapłaciłem za pośrednictwem ebay przez paypal. Gość niby dostaje same pozytywy to może towar dojdzie - tu też moje pytanie ile może iść paczka z austrii do polski? Dziwi mnie tylko dlaczego ebay - bo to raczej nie gość - zmienili kwotę dostawy.

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay