14-05-2012 14:19
Sprzedałem przedmiot (model kolejki elektrycznej) do USA. Kupujący zapłacił PayPal a ja następnego dnia wysłałem paczkę oraz informację do kupującego, że paczka w drodze (zaznaczyłem przy aukcji wysyłkę) oraz – dodatkowo – wysłałem nr nadania przesyłki (kwit nadawczy oczywiście mam). Przez cały czas, kiedy paczka była w Polsce widziałem co się z nią dzieje na stronie http://sledzenie.poczta-polska.pl/. Później, kiedy pojawiła się informacja, że paczka została wysłana poza granicę Polski cisza. Minął dokładnie miesiąc i nic się nie dzieje na stronie Poczty Polskiej. Napisałem do Kupującego ale on twierdzi, że nic jeszcze nie otrzymał (jedynie twierdzi, że przesyłka może być w urzędzie celnym). Trochę głupia sprawa, bo to moja pierwsza sprzedaż za granicę przez eBay… boję się, że model mógł „zniknąć”. Bardzo proszę napiszcie co w takiej sytuacji należy zrobić i jakie są praktykowane postępowania w takiej sytuacji?
Pozdrawiam
Piotr
witam, śledzenie na stronie poczty polskiej kończy się kiedy przesyłka opuszcza terytorium Polski
sprawdź śledzenie na stronie www.usps.com z prawej strony masz track & confirm, a jeśli chcesz etap po etapie to kliknij go to full-page version
(działa to, sprawdziłem mój list polecony wysłany miesiąc temu do USA)
możesz też złożyć reklamację, reklamacja trwa zazwyczaj do 3 miesięcy