Rezygnacja z zakupu z powodu niezgodności towaru z opisem

Prosze o radę do mojego problemu. Niedawno kupiłem przez E-bay.de samochód osobowy (aukcja). Zgodnie z opisem auto miało pewne uszkodzenie, któ¶e mi nie przeszkadzało. Udałem się na miejsce (do Niemiec - 2400 km samochodem przejechałem) aby auto opłacić u sprzedającego i przy okazji obejrzeć. NIestety okazało się, że stan auta odbiega znacznie od tego co było na aukcji: Jedno z kół miało być tylko uszkodzone a tymczasem go nie było (do zdjęcia podstawiono inne), zamiast wgnieceń w 3 miejscach (widoczne na zdjęciach) auto okazało się poobijane na każdym elemencie, dach (to kabriolet) był rozcięty. NIc z tych rzeczy nie było w opisie aukcji ani na zdjęciach. Odmówiłem zakupu samochodu motywując to niezgodnością towaru z opisem aukcji.

Właściciel straszy mnie teraz sądem i rząda zwrotu 30% wartości auta. Co prawda w aukcji było sformułowanie że licytując dla zabawy płacisz kare umowną 30 wartości auta. Ja byłem poważnie zainteresowany zakupem, innaczej nie jechałbym 2400 km aby auto obejrzeć (na podróż mam dowód w postaci faktury za Hotel). Sprzedawca otworzył mi spór o zaległą płatność. Uważam to za nieuczcicwe ze nie ma miejsca, gdzie mogłbym e-bay-owi zgłosić oszustwo. Co mam zrobić?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (1)

Odpowiedzi (1)

spor o zalegla platnosc to nie sprawa w sadzie - jesli zrobiles fotki rzeczywistego pojazdu, dolacz je do sporu w swojej odpowiedzi. jesli nie masz to opisz dokladnie w swojej odpowiedzi (najlepiej po niemiecku lub angielsku) to, co napisales tutaj. od ebaya w ostatecznosci dostaniesz ostrzezenie za brak platnosci lub byc moze tymczasowy limit na kupowanie. dla zabawy nie licytowales, jesli pokonales te kilka tys. km wiec takie argumenty sprzedawcy nie maja sensu...

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay