Brak kontaktu ze sprzedawcą

Witam, proszę o informację/pomoc.

Znalazłam interesujący mnie przedmiot, ale na francuskim eBay. Składając ofertę nie zauważyłam jednak w opisie informacji, że sprzedawca wysyła towary tylko do Francji. Dostrzegłam to dopiero wtedy, gdy wygrałam aukcję. Zadałam pytanie, czy mógłby wysłać też do PL i ile by to kosztowało (po angielsku i francusku). Zero odpowiedzi przez 2 dni, więc doliczyłam standardową opłatę za przesyłkę w takiej sytuacji (15 euro) i zapłaciłam przez PayPal, wysyłając kolejnego maila z pytaniem, czy to wystarczająca kwota, czy coś dopłacić i kiedy mogę się spodziewać przesyłki. Cisza - od 4 dni, czyli łącznie od tygodnia nie ma kontaktu ze sprzedawcą. Większość opinii na jego profilu - pozytywnych. Proszę o radę - co można teraz zrobić żeby otrzymać albo zakupiony przedmiot, albo zwrot pieniędzy? Sprzedawca wyjechał na wakacje i zapomniał o aukcji???  Ile jeszcze można czekać?

Kontakt ze sprzedawcą jest ważny jeszcze z inengo powodu, chciałam żeby podał mi nr przesyłki, bo korzysta z usług Colissimo, co oznacza, że w Polsce przesyłkę dostarczałoby DPD, a kurierzy tej firmy  reguły nie zostawiają awiza i nie kontaktują się telefonicznie - więc jedynym sposobem, żeby przesyłka nie została odesłana do nadawcy jest dzwonienie do DPD i pytanie, czy już można ją odebrać z magazynu, ale trzeba mieć w tym celu numer. Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (5)

Odpowiedzi (5)

Jezeli placilas przez PayPal, zglos to do nich

bchomato - może kiedyś Ty będziesz sprzedawcą i jak byś się poczuł jak by ktoś z kraju z jakim nie chcesz handlowac kupił coś sam ustalił koszt wysyłki i jeszcze zaczoł ci brużdzic na ebayu ( a Ty byś w tym czasie był na rybach bez kompa) 

nie rob takich rzeczy na przyszlosc, bo sprzedawcy sa tu oceniani na rozne sposoby i moga np. stracic mozliwosc wystawiania aukcji jesli wielu kupujacych otwiera im sprawy o nieotrzymanie przedmiotu, w tym przypadku sprzedawca niczym nie zawinil

zanim otworzysz spor, sprawdz, czy Twoja platnosc zostala odebrana i sprawdz przez telefon z obsluga klienta paypal, jak mozesz ja odzyskac, a kiedy powiedza ze poprzez spor to tak zrob

latwo otworzyc spor, ale jeszcze latwiej jest przeczytac warunki co i jak w aukcji i dopiero wtedy kupowac.... chcialbym zeby ebay przywrocil mozliwosc wystawiania negatywow takim kupujacym...

jeśli kasę wpłaciłeś i nie wiesz czy Ci sprzedawca rzeczywiście wyśle to otwórz spór na paypalu po 4 dniach od kliknięcia kup teraz

a druga częścć pytania

colissimo jest to wysyłka pocztą, bo słowo colis oznacza pakiet (paczka), a courier to właśnie kurier

tu masz aktualny cennik

http://pages.ebay.fr/livraison/tarifs_international.html

Pospieszylas sie, podjeles akcje bez uzgodnienia z druga strona.

Poczekaj ustalona ilosc dni (7? - sprawdz w pomocy) i otworz spor o nie otrzymanie przedmiotu. Nie zamykaj sporu az nie otrzymasz pieniedzy lub przesylki.

Pozniej, jesli trzeba eskaluj spor do rangi roszczenia (to daje, jesli sie nie myle, 20 dodatkowych dni na pertraktacje).

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay