10-01-2012 19:18
Witam,
Dnia 1. stycznia 2012 roku dokonałem swojej pierwszej sprzedaży na eBayu.
Wydawało się, że eBay cieszy się razem ze mną, bo 5. stycznia wysłał mi gratulacje z tego tytułu, a po kilku godzinach nawet kolejne gratulacje, ponieważ dokonałem sprzedaży eksportowej (i zachęcał mnie do ponawiania tej czynność przekonując jak to zagranicą można sprzedawać za drożej).
Niestety, upłynęły zaledwie 2 godziny i zablokowano mi konto. W mailu, którego przesłał mi eBay chyba zapomnieli mi napisać, co dokładnie mam zrobić, aby mi je odblokowali, ponieważ wiadomość zawiera następujące zdanie:
"Aby odwołać się od ograniczenia i móc wznowić sprzedaż, zapoznaj się z poniższymi zaleceniami:"
...
a pod spodem są trzy puste linijki. Jeszcze pod spodem widnieje informacja:
"Po spełnieniu wyżej wymienionych wymagań odpowiedz na tę wiadomość e-mail, a my rozpoczniemy procedurę odwołania. Pamiętaj, że możemy poprosić o dodatkowe informacje na potrzeby procedury odwołania."
Odpisałem natychmiast na ich wiadomość (ale cóż mogłem odpisać? Głównie, że się ustosunkuje do ich zaleceń, ale, że mi ich nie podali), ale po 5 dniach nadal nie mam odpowiedzi. Przed chwilą napisałem do nich po raz kolejny.
Przeczytałem uważnie regulamin i nie widzę, co mogło spowodować zawieszenie konta. Oczywiście, mam jakieś przypuszczenia, ale nie znalazłem w regulaminie informacji o tym, że nie wolno stosować takich praktyk. Chodzi o następujące rzeczy:
1) Sprzedaję tylko i wyłącznie na ebay.fr, mimo że konto mam zarejestrowane na ebay.pl (no, bo mieszkam w Polsce). Ale przecież sam ebay mnie zachęcał do eksportowania...
2) Wystawiam tylko produkty nowe z metką, wszystkie z tej samej branży, a mam zarejestrowane konto na osobę prywatną.
3) Wystawiłem "już" kilkadziesiąt aukcji (23 + chyba jakieś 9, które mi ebay anulował), mimo że nie mam jeszcze żadnej pozytywnej opinii.
4) możliwe, że przez przypadek wystawiłem dwa produkty wstawiając omyłkowo to samo zdjęcie (ale nie sądzę; nie mogę tego sprawdzić, bo nie mam już dostępu do anulowanych aukcji)
5) zrobiłem sobie profesjonalnie wyglądający szablon z profesjonalnymi zdjęciami
6) mam szablon html, w którym jest zdjęcie z hiperłączem / adresem url grafiki (mam prawa autorskie do tych zdjęć). Ale też nie sądzę, bo mam znajomą, która robi to samo na ebay.de i jakoś niczego jej nie zablokowali.
Czy według Waszej wiedzy jeden z tych punktów narusza regulamin ebaya?
Jestem zdesperowany. 😕 Ledwo założyłem konto, poprosili mnie o wysłanie scana dokumentu tożsamości. Wysłałem im, sprzedałem pierwsze przedmioty i znowu mnie zablokowali. A nawiasem mówiąc kupujący nadal nie zapłacił za te moje przedmioty. Czy on w ogóle widzi, że mam teraz zablokowane konto (i być może dlatego nie chce mi zapłacić za produkty od tygodnia)? Czy wolno mu nie płacić za te produkty zanim ebay mi odblokuje konto? Byłem w kontakcie z nabywcą i twierdził, że lada dzień zapłaci, ale to było jeszcze przed blokadą i nie wiem, czy teraz do niego napisać, czy poczekać aż ebay mnie odblokuje. W każdym razie na pulpicie ebayowym widnieje informacja "oczekujesz na płatność" jakby było normalne, że on ma zapłacić.
Na koniec powiem, że za każdym razem, jak się teraz loguję do ebaya wyświetla mi się taki bełkot powitalny od ebaya:
--------------------------------------------------
Ważna wiadomość
Zauważyliśmy niepokojące działania na Twoim koncie i potrzebujemy Twojej pomocy, aby zweryfikować pewne informacje. Przepraszamy za niedogodności, ale w czasie gdy będziemy sprawdzać Twoje informacje, będziesz mieć ograniczoną możliwość wystawiania nowych aukcji w serwisie eBay.
Przejdź do swojej strony Mój eBay i wykonaj instrukcje, które podaliśmy w wysłanej do Ciebie wiadomości e-mail. Dziękujemy za zajęcie się tą sprawą!
----------------------------------------------------------------
To dosc prosta sprawa.
Masz zero komentów i od razu wystartowałeś ze sprzedażą towaru na zagranicznym eBay'u, pewnie chcą zweryfikowac twoja tozsamosc zanim pozwola ci na kontynuowanie sprzedazy, to zrozumiale.
jesli chodzi o kupujacego to powinien ci zaplacic, chociaz tak naprawde nie musi wtey otwierasz przeciwko niemu spraw i eBay zwraca Ci pobrana prowizje.
Witamy na eBay i nie zniechecaj sie tak szybko. troche cierpliwosci, odblokuja ci konto i bedziesz mogl znow prowadzic swoja dzialalnosc.
pozdr
No tak, ale ja już im wysyłałem scana swojego dowodu osobistego (bo w sumie to drugi raz mi blokują konto), to czy to nie wystarczy?
Pozdrawiam