Jak rozpoznać fałszywy zakup towaru?

Witam,

jestem początkującym sprzedawcą Ebay. Sprzedaję okazyjnie nabyte klucze do gier, które potem wysyłam na maila.

Od jakiegoś czasu jestem wręcz atakowany zakupami od róznych użytkowników (tych z małą ilością komentarzy jak i dużą). Schemat wygląda mnie jwięcej tak. 

Następuje zakup i zapłata za towar drogą Paypal. Po zkasięgowaniu wpłąty wysyłam kod i w odpowiedzi dostaję zwykłe dziękuję lub coś podobnego. 

Po maksymalnie kilku dniach wpłacone środki zostają zatrzymane przez Paypal i z reguły zwracane na konto kupującego zostawiając mnie z kwitkiem. Paypal podaje powód jako nieautorzyowana transkacja, a z uwagi na rodaj sprzedawanych rzeczy nie jestem objęty ochroną kupującego. 

Pewna Pani z działu obsługi Paypal poradziła mi wyłącznie wysyłać klucze na adres wskazany we wpłacie Paypal, jednak przejżałem kilka ostatnich wpłat i na żadnej z nich nie widniał adres email. Na kilku wcześniejszych widać adres ale nie ma reguły. Niektóre z tamtych transakacji były oszustwem ale niektóre były prawdziwe. 

Czy istnieje jakaś metoda, kóra pozwoli mi odróżnić prawdziwy zakup od zakupu poprzez przejęte konto Ebay?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (1)

Odpowiedzi (1)

Nie ma mozliwoosci rozpoznania czy konto zostalo przejete chyba ze napiszesz do kupujacego a on odpowie przez Ebay ale przez email, nie bezposrednio przez system ebay.

Sprzedajesz w bardzo ryzykownej dziedzine, bardzo popularnej dla oszustow. Jedna z metod jest podanie Ebay przejecie konta. Inna po prostu nie otrzymanie zakupu. Ebay zawsze zwraca pieniadze kupujacemu.

Moja rada - przyjmuj zaplate przelewem bankowym, westerunion bezposrednio na konto , moneygram, skrill czy inne metody tego typu.

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań