20-02-2011 18:41
Pytanie dotyczy ewentualnego wycofania zakupu który został dokonany z innego konta, mianowicie, Wpisałem nr swojej karty by zakupić dany przedmiot, jest to banalnie proste i właśnie ta prostota mnie martwi, gdyby jakimś cudem mój sąsiad lub ktokolwiek miał dostęp do mojej karty i także wpisał mój nr karty do zrealizowania zakupu czy też mógłby to zrobić?? czy jest to jakoś zabezpieczone?? Skoro tak to wystarczy podać nr karty jakikolwiek (OCZYWISNIE AKTYWNEJ KARTY) aby transakcja doszła do skutku!! Czy ja na swoim koncie w banku muszę w jakiś sposób potwierdzić przekaz pieniędzy??
POPROSZE O ODPOWIEDZ!!
Wiekszosc sklepow nie wysle na adres inny niz adres na ktory karta wysyla rachunek.
czesto przy zakupach online trzeba podac takze 3 cyfrowy kod, ktory podany jest na tyle karty, wiec ten ktos musialby znac takze ten kod, choc zakladam, ze jesli ktos ma fizyczny dostep do Twojej karty mozesz bez problemu spisac sobie takze ow kod...
tak czy owak, moze zapytaj w swoim banku ktory wystawil karte,
- jakie zabezpieczenia oferuja,
- czy jest mozliwosc wycofania / zatwierdzania transakcji - choc np. w przypadku kart kredytowych jeszcze sie nie spotkalem z dodatkowym zatwierdzaniem transakcji przez jej zrealizowaniem,zdaje sie ze w przypadku kart mbank ale nie kredytowych ktore sa aktywowane do transakcji internetowych sa jakies tam kody na telefon czy cos takiego - ale moze tylko mi sie wydaje
- czy wraz z karta dostajesz ubezpieczenie od nieautoryzowanych przez Ciebie transkacji itp.