23-03-2012 14:32
Witam
Chciałbym kupić na ebay.pl pewien przedmiot ale jeśli go kupie to jak mam zapłacić ?? chodzi mi o forme płatności a mianowicie jaka waluta ?? pisze tam np ze 7$ a wyzej 40zł to jak mam przelewem zrobić ?? zapłacić zł czy $ ??czy jest jakaś różnica?
PRZELEWEM TU SIĘ NIE PŁACI !!!
Płaci się poprzez paypal tylko i wyłącznie. Nie ważne czy to sprzedający krajan czy zagraniczny.
krok 1 rejestrujesz się na www.paypal.pl/pl
krok 2 przelewasz kasę ze swojego konta bankowego na paypal (oczywiście złotówki, bo innej opcji nie ma)
krok 3 wchodzisz w zakładkę dodaj środki i tam masz dwie opcje do wyboru tradycyjnie lub błyskawicznie. Jeśli wybierzesz tradycyjnie to kopiujesz wszystko co widzisz na czerwono, łącznie z numerem identyfikacyjnym, każdy user ma inny numer.
Natomiast jesli wybierzesz błyskawicznie, to system sam pokieruje
W jednym i drugim przypadku konto bankowe musi być Twoje, oraz dane z paypal'a i konta bankowego muszą być takie same
krok 4 masz możliwośc dodania do paypal'a karty kredytowej bądź debetowej, każda która posiada 3 ostatnie cyfry za paskiem magnetycznym, taką co można płacić w necie. Jeśli dodasz kartę musisz się zweryfikować, co trzeba dalej zrobić będziesz miał podane na stronie jesli tylko dodasz kartę do systemu
Jeśli będziesz tylko kupował wystarczy przelewać kasę ze swojego konta bankowego na paypal
natomiast, jesli bedziesz chciał coś sprzedawać to niestety, ale musisz czy chcesz czy nie dodać kartę kredytową/debetową do systemu i się zweryfikować
to co widzisz na stronie aukcji podanej w złotówkach to jest około podane w dzisiejszym kursie dolara do złotówki, jeśli wejdziesz na tą samą aukcję, ale po 20-ej zobaczysz inną kwotę w przybliżeniu, dlatego że kursy zmieniają się 2 razy dziennie
zawsze lepiej przelać więcej, a jak nie wiesz ile to wejdź sobie na stronę NBP, weź kurs średni z tego dnia co będziesz robił przelew (tabela A) i pomnóż (wcześniej dodaj towar + koszty wysyłki) i będzie git, ponieważ kurs walut na paypalu jest niższy niż na NBP.
Jasne ? 😄