09-05-2011 19:01
Witam Wygrałem lornetkę myśliwską na ebay.de (Fernglas Lеica Gеovid 8x56 bei eBay.de: Jagen (endet 04.05.11 19:26:30 MESZ)) Z opisu aukcji wynika ,że płatność przelewem. Kwota nie mała bo 767 euro, a zatem przed dokonaniem przelewu próbowałem skontaktować się ze sprzedawcą, bez skutku. Wysłałem 3 maile i do dzisiaj nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Wypełniłem wniosek na ebay dzięki któremu uzyskałem numer telefonu do sprzedawcy. Poprosiłem ciocie która mieszka w Berlinie aby się z nim skontaktowała. Po 2 dniach udało się jej dodzwonić i człowiek ten upiera się że ktoś musiał się pod niego podszyć i że on nic na ebay nie wystawiał i nie ma nic na sprzedaż. Dodam tylko, że aukcja była bez ceny minimalnej a wartość nowej lornetki to ok. 2000 euro. Sprzedawca na ebay jest od 1999 roku. Z rozmowy z nim ciocia wywnioskowała, że on kręci i że doskonale wiedział o tej aukcji ale upiera się ze to jednak nie on. Chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić w tej sprawie, jakie kroki poczynić, aby zakupić wylicytowany przedmiot. Przelewu oczywiście nie zrobiłem, ale zależy mi na tej lornetce. Ponadto sprzedawca ten wciągu 3 dni na ebay wystawił inne lornetki oraz lunety myśliwskie rzekomo wujka który pozbywa się swojej kolekcji. Pozdrawiam Arek
Z opisu aukcji wynika, że płatność przelewem, ale to chyba oczywiste, że przed puszczeniem przelewu próbuje się skontaktować ze sprzedawcą. Poza tym jak już wcześniej napisałem sprzedawca nie przyznaje się do wystawienia aukcji tylko mówi że ktoś się pod niego podszywa. A zatem jak mogę sfinalizować transakcję? Puszczając przelew najprawdopodobniej utopię pieniądzę.