16-01-2011 13:27
25.12.2010 zakupiłem kurtkę. Pieniądze przelałem PayPalem od razu. Do dnia dzisiejszego nie ma kurtki, nie została wysłana, sprzedający nie odpowiada na żadne maile. Co w takim przypadku należy uczynić?
Witam
Zgadzam sie po czesci z tym,co napisal kolega "togd".
Sciema ochrony kupujacych dotyczy tylko polski i polakow.Nie wiem dlaczego,ale uzytkownicy innych pastw sa inaczej traktowani.
Tam nie maja problemu z ochrona kupujacych.Ja spoznilem sie z wysylka o dwa dni,kupujacy napisal do paypal i mialem zblokowane srodki,musialem przedstawic dowod wyslania i numer przesylki z informacja z centrum monitorowania przesylek,ze paczka zostala wyslana.
Nie wiem,ale polska i polacy traktowani sa jak smieci,jak jakies zlo... Nie licza sie z polakami,nie przyjmuja zadnych argumentow ani zadnego tlumaczenia.
Na zagranicznych serwisach ebay,sprzedajacy nawet wygrywaja spory i roszczenia z kupujacymi a w polsce mozna o tym zapomniec,z gory jestes skazany na przegrana sprawe.
Moze musi minac jeszcze z 10-15 lat za nim kto kolwiek zacznie liczyc sie z polska i polakami.
A moze napisac gdzie trzeba,naglosnic sprawe to polski ebay i polski zlodziejski paypal zmienia nieuczciwe i krzywdzace uzytkownikow zasady?
Sprzedalem przedmiot,zapakowalem bardzo solidnie bo byl duzy,dosc ciezki i delikatny.Wysylalem takich kilkanascie do stanow i nie bylo problemu,a w polsce kilkaset i tez nigdy nie bylo problemu.Badz co badz wprawe w pakowaniu to mam.
Dostaje info z paypal,ze kupujacy otworzyl spor,przeksztalcil w roszczenie.
Dalej to juz klasyka,blokada srodkow na kocnie za te tranzakcje i wyjasnienia.
Kupujacy do paypala pisze tak:
"Bylem na poczcie,odebralem przedmiot i niosac go po schodach na gore do domu widzialem ze paczka z boku jest uszkodzona a w srodku slychac ze cos luzno lata.
Rozpakowalem i zobaczylem ze przedmiot jest uszkodzony.Zadwonilem od razu do paypal.... "
Wiec ja pisze i pytam.
Skoro odbieral pan paczke osobiscie na poczcie,to musial widziec uszkodzenie,dlaczego wiec pan nie odmowil odbioru,nie spisal protokolu uszkodzenia?
Odpowiedz kupujacego:
Bardzo piekny przedmiot,bardzo mi sie podobal,szkoda ze sie uszkodzil,ale to twoja wina bo zle go zapakowales.
Odpisuje:
Prosze pana zapakowalem go bardzo dobrze,kilka warstw foli bombelkowej,steropian na krawedziach,gruby karton,jeszcze jedna warstwa foli bombelkowej i pudelko z grugego sztywnego kartonu.
Paczke mogla uszkodzic poczta w czasie transportu.Moze urzad celny pod czas kontroli a moze stalo sie to juz po kontroli urzedu celnego,ktory nie spakowal paczki spowrotem tak solidnie jak ja to zrobilem.A moze Pan sam uszkodzil niechcacy transportujac paczke z poczty do domu,byla ciezka moze wyslizgnela sie panu z rak?
Kupujacy odpisal tylko "zle spakowales"
PayPal przyznal oczywiscie zwrot kupujacemu.Nie pomogly zdjecia paczki,ktore przeslalem do paypal.Robilem nawet zdjecia paczek pod czas pakowania i po zapakowaniu,zeby miec dowod na ewentualne zgloszenia ze zle zabezpieczylem przesylke.
Nie pomoglo nic.Sprawa ciagnela sie w sumie przez 2 miesiace.PayPal wyznaczyl termin,w ktorym kupujacy musial im przedstawic swistek i numer przesylki z centrum monitorowania,ze odeslal paczke do mnie.Kupujacy nie zrobil tego w terminie.PayPal odblokowal mi pieniadze.
Bylem w szoku,ale z zadowoleniem zlecilem wyplate tych pieniedzy.
Jednak bylem w jeszcze wiekszym szoku,jak cztery dni pozniej dostalem informacje,z polskiego paypal ze wyplata tej kwoty zostala cofnieta.A z paypal amerykanskiego i po angielsku,ze przyznali zwrot pieniedzy kupujacemu bo dostarczyl on wymagane swistki.
Nie wazne ze po terminie,na ktory mial 21 dni.
No i tak jak pisalem juz w jednym ze swoich postow,otrzymalem paczke,elegancko zapakowana,ale sama obudowe zegara bez mechanizmu i innych czesci.
Nie polecam paypal i nie polecam ebay.
Nie badzcie naiwni i nie ludzcie sie,ze w razie czego kolwiek paypal i ebay beda po waszej stronie.
Chinczycy,azjaci i inni tego typu masci,rejestruja konta na ebay USA,a adres do wysylki podaja w chinach lub azji gdzie koszt wysylki jest o wiele drozszy i wysylka na taki adres dyskfalifikuje ciebie z ochrony sprzedajacych,co w prawdzie i tak jest tylko picem na wode i chwytem reklamowym.
Za nim zdazysz wyslac fakture z kosztami wysylki do kupujacego to chinczyk czy azjata robia ci wplate na konto paypal.
Piszesz,ze nie wysylasz na ten adres tylko na ten zarejestrowany w ebay i ze koszty wysylki sa wyzsze od tych ktore wplacil.Oni pisza do paypal ze odmawiasz sprzedazy i wysylki.Nie pomagaja tlumaczenia.PayPal blokuje pieniadze a ebay daje ci ostrzezenie " o nieuczciwosci sprzedajacego". Zlecasz paypalowi zwrot pieniedzy dla kupujacego a on wystawia ci negatywa i zaniza ocene.Jeden po takim przejsciu oskarzyl mnie nawet o rasizm ....;)
NIE POLECAM PAYPAL !!!!
Temat | Podziękowania |
---|---|
1 |