Przezyłka zwrócona do nadawcy - brak odzewu od sprzedającego, brak pomocy od eBay.

Dzień dobry,

W dniu 19.08 zamówiłem stosunkowo drogi dla mnie przedmiot - używany obiektyw od sprzedającego z Japonii. Ponieważ w podsumowaniu nie było żadnych opłat celnych, myślałem, że takich nie poniosę - moja niewiedza. W każdym razie zobaczyłem, że mogę w szczegółach zamówienia zgłosić zwrot z powodu zmiany zdania, poinformowałem Fedexa, że niestety nie dostarczę dokumentów do odprawy i napisałem do sprzedającego, aby się wytłumaczyć. Myślałem, że sprawa załatwiona, natomiast po 10 dniach zwrot został odrzucony. (Sprzedawca poprosił eBay o pomoc, dlatego trwało to tak długo.) Faktycznie sprzedawca w ofercie zaznaczył, że nie przyjmuje zwrotów, zmyliła mnie możliwość wybrania takiej opcji jak rozmyślenie się. Napisałem do Fedexa, aby dostarczyli przesyłkę i wysłałem dokumenty. Niestety było za późno, bo rozpoczęła się procedura zwrotu paczki do nadawcy. 17.09 sprzedawca otrzymał mój obiektyw jako zwrot do nadawcy (jest potwierdzenie odbioru w trackingu), natomiast nie odpowiada na wiadomości z prośbą o zwrot wpłaty lub opłacenie ponownej wysyłki. Ebay prosiłem o pomoc na wcześniejszym etapie, po odrzuceniu zwrotu, a kiedy przesyłka już ruszyła do sprzedawcy, niestety napisali, że nic nie mogą zrobić, a po wymianie kilku maili dostałem dosłownie odpowiedź, że więcej nie zamierzają odpisywać na moje maile. Nie mogę zgłosić problemu jako nieotrzymanie towaru, bo strona eBay twierdzi, że mam już otwartą sprawę dla tego przedmiotu, co jest nieprawdą, bo to dawno odrzucona sprawa zwrotu, od której nie mogę się nawet odwołać. Zgłoszenia z poziomu pomocy/kontaktu z  innych kategorii jak monitorowanie pezesyłki, pozostają bez odpowiedzi ze strony eBaya.

Proszę o pomoc, jakie kroki mogę wykonać aby odzyskać pieniądze lub towar.

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz 

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (0)

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay