Listonosz.

Witam, zakupiłam grę z Kanady. Zapłaciłam VAT i koszt dostawy z góry na ebay. Ku mojemu zdziwieniu listonosz dostarczając paczkę poprosił o zapłacenie dodatkowych 25 złotych. Z czego bierze się ta opłata? Jest to ponad 50% wartości samej paczki. Ponadto nie otrzymałam żadnego dowodu wpłaty ani nic. Poniżej opłaty dokonane przy zakupie.

Zaakceptowane rozwiązania (1)

Zaakceptowane rozwiązania (1)

jak to bez pokwitowania? Tzn że listonosz  włożył do kieszeni? Zapytaj na poczcie dlaczego bez pokwitowania?

Jest to opłata za odprawę celną.  Kiedyś była wliczona w cenę usługi.

Opłata za odprawę celną przesyłek prywatnych przez Pocztę Polską może wynosić około 250 zł za podstawową usługę, ale zależy od liczby pozycji w zgłoszeniu i rodzaju towaru. Dodatkowe koszty mogą obejmować cło, VAT i tłumaczenia.

• Odprawa celna dotyczy przesyłek z krajów spoza UE, które zawierają towary podlegające opodatkowaniu lub wymagające specjalnej kontroli.

• Poczta Polska może przeprowadzić odprawę uproszczoną, ale w przypadku tzw. „słownika negatywnego” (np. perfumy, alkohol, suplementy, zegarki, dzieła sztuki), odbiorca musi zlecić odprawę agencji celnej

• Usługa odprawy celnej przez agencję współpracującą z Pocztą Polską: ok. 250 zł za zgłoszenie do 3 pozycji

• Dodatkowe opłaty:

• Tłumaczenia dokumentów

• Cło (zależne od rodzaju towaru)

• VAT (np. 23% w Polsce)

• Opłaty sanitarne lub weterynaryjne (jeśli wymagane)

• Jeśli przesyłka zawiera:

• Towary akcyzowe (alkohol, perfumy, papierosy)

• Suplementy diety

• Zegarki, instrumenty muzyczne, rowery

• Przedmioty kolekcjonerskie lub dzieła sztuki

• Towary o wartości powyżej 1000 EUR

• W takich przypadkach Poczta Polska informuje odbiorcę o konieczności odprawy we własnym zakresie

• Oficjalny interaktywny cennik Poczty Polskiej dostępny jest tutaj: cennik.poczta-polska.pl

• Można tam obliczyć orientacyjne koszty przesyłek krajowych i zagranicznych, ale nie uwzględnia on pełnych kosztów odprawy celnej.

• Przed zamówieniem przesyłki z zagranicy warto sprawdzić, czy towar nie znajduje się w „słowniku negatywnym”.

• W razie konieczności odprawy warto skontaktować się z agencją celną obsługującą przesyłki pocztowe (np. Polamer, Cargosad, J&J).

Odpowiedzi (0)

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay