Jak zacząć na ebay

Witam,

Zakładam że większość ludków na polskim ebay korzysta również z allegro.

Chciałbym zapytać czy są jakieś ochrony kupujących przy zakupach na ebay, na co zwracać uwage i jak nie dać się oszukać. 

Generalnie czy jest jakiś program ochrony kupujących i czy aukcje oferty nim objęte są jaoś oznaczone?

Czy może to tyczy się wszystkich ofert na ebay?

Swoją drogą chciałbym wystawić kilka ogłoszeń i ciekaw jestem jak to działa by nie dać się oszukać. Mam zniżki w sklepie z artykułami GSM w którym pracuję i takie tzw leżaki magazynowe mogę sprzedawać i ciekaw jestem jak to ogarnąć by sprzedać a nie stracić, że np wysłałem bez potwierdzenia coś na ebay 😛

Inna sprawa czy oferty sprzedawane nie przez firmy a osoby prywatne są objęte jakąś ochroną kupujących/sprzedających?

Pytam w obu kontekstach bo jako osoba kupująca nie wiem czy mogę coś zwrócić jak jest nie halo czy bez podania przyczyny?

W drugą stronę jako sprzedający, chcę uniknąć sytuacji gdzie wyślę komuś np zalakowany telefon a on wrzuci filmik na youtube że mu niby cegłę wysłałem (co oczywiście się nie zdarzy bo tak mnie nie wychowano ale chciałbym mieć pewność, że zwyczajnie nikt mnie nie oszuka). Na olx też zauważyłem że program ochrony kupujących działa tylko jendostronnie więc nagrywam cały (CAŁY) proces pakowania, normalnie pudełko, adres owijanie itd.  Kosmos...

No i jeszcze raz... czy jest ochrona kupujących i/lub sprzedających? Jak to działa? Jak np na OLX że coś wysyłam i otrzymam pieniądze jak ta druga strona potwierdzi że wszystko gra czy może inaczej to rozwiązano? 

Czy serwis opiera się o inne formy płatności niż przelew itd?

Czy serwis daje jakieś szybkie opcje wysyłki? A jak tak to czy też ogarnia jakieś ubezpieczenie przesyłki na sprzedaną kwotę czy o to trzeba jakoś zadbać?

I totalnie offtopowo... czy jak kupiłem w polsce telefon na gwarancji operatora komórkowego to czy ma on gwarancję tylko w PL  (rzekomo mają gwarancję producenta) to tu wchodzi w grę czy dany producent (oppo, xiaomi, samsung) mają realizowaną gwarancję europejską czy regionalną?

Póki co serdeczne dzięki za wysłuchanie moich zapewne chaotycznych wypocin (za co przepraszam i dziękuję).

Pozdrawiam! 

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (2)

Odpowiedzi (2)

Witam w gronie ebajerowiczów i zapraszam na FB gdzie szybciej otrzymasz pomoc:

https://www.facebook.com/share/p/124MjSSEMw9/?mibextid=K35XfP

eBay zapewnia jedną z najlepszych ochron kupujących co często krzywdzi sprzedawców dlatego, jako sprzedawca, zablokuj użytkowników z ujemnym, zerowym lub bardzo niskim dorobkiem, nie wysyłaj do krajów podwyższonego ryzyka, nie wystawiaj nic na co cie nie stać aby stracić, wysyłaj tylko na adres podany na eBay i przesyłkami z numerem do śledzenia, ustal czas dostawy z marginesem (kupujący może zgłosić niedotrzymanie i otrzymać pełny zwrot tylko po minięciu terminu dostawy) , pilnuj swojej punktacji aby jak najszybciej osiągnąć ranking najlepszego sprzedawcy czy przynajmniej powyżej przeciętności ponieważ wtedy otrzymasz dostęp do skorzystania z kampanii promocyjnych co zwiększa sprzedaż.

Wszystkie aukcje i wszyscy kupujący są objęci ochroną. Wyjątkiem są aukcje artykułów niematerialnych.

Nagrywanie pakowania nie jest brane pod uwagę więc oszczędź sobie czasu.

Kupujacy mogą płacić jakimi tylko sobie życzą serwisami natomiast sprzedawcy są obsługiwani w pełni finansowo przez eBay i rozliczenie następuje tylko przelewami których częstotliwość samemu ustalasz.

Od ilości metod wysyłki może rozboleć głowa. Każda metoda jest tańsza przez eBay niż bezpośrednio u przewoźnika.Wydrukowanie nalepki czy kodu automatycznie uaktualnia status wysyłki w detalach transakcji.

O gwarancję telefonu zapytaj producenta.

Zacznij od konta prywatnego. Pierwsze 250 aukcji jest wolne od opłaty za wystawienie . Firmowe, na polskim eBay, nie ma tej opcji.

Twoj nick i hasło są ważne na każdym eBay. Aby wystawić np. na eBay. de musisz się na niego zalogować.

Powodzenia!

Iii bym tylko dodał... 

Jak mamy sobie ebay.pl   to czy ebay.pl ogarnia też zagranicę czy tylko PL ? 

Jak z tym jest ? 

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay