18-04-2012 12:43
Witam, jestem niedoświadczonym uzytkownikiem eBay stąd moje pytanie.
Wczoraj wystawiłem przedmiot z opcją Kup teraz/Licytuj.
Już po kilkunastu minutach ktoś to kupił. Zdziwiło mnie to i zacząłem kopać. Okazało się że:
-konto zostało założone jakby specjalnie na tą aukcję tj. tego samego dnia, kupujący nie ma żadnej historii transakcji czyli nic nie kupił/sprzedał dotychczas na eBay'u.
-dostałem bardzo szybko następującą wiadomość od kupującego:
"witam, chciałbym żebyś wysłał mi rozliczenie PayPal za przedmiot który własnie u ciebie kupiłem, wyślij mi łącznie ze zdjęciami przedmiotu na email: ****@******, proszę o pilnę odpowiedz"
Jak dla mnie to zbyt piekne zeby było prawdziwe, proszę o podpowiedz od doświadczonych użytkowników serwisu.
no to kupujacy nie powinien miec zadnego problemu z zaplata
ew. jesli nie zaplaci a zalezy Ci, zeby sprzedac akurat temu kupujacemu, otworz sprawe o zalegla platnosc (unpaid item)
lub wyslij mu prosbe o anulowanie transakcji, a potem zaoferuj przedmiot licytantowi z druga najwyzsza oferta (second chance offer)
Link do aukcji:
http://www.ebay.ie/itm/280865835928?ssPageName=STRK:MESOX:IT&_trksid=p3984.m1559.l2649#payId
Zdjęcia, PayPal, wszystko jest, zastrzegłem też że PayPal tylko dla kupujących ze 100% positive.
- jaki to byl przedmiot? cos unikalnego?
- jakie formy platnosci oferowales w tej aukcji? jesli przy wystawianiu zaznaczyles paypal i podales adres email, na ktory masz zarejestrowane konto paypal, to kupujacy po prostu klika Zaplac teraz, loguje sie do paypal i zatwierdza platnosc, wiec zadnego 'rozliczenia' nie musisz mu wysylac
- czy w opisie nie bylo zdjec przedmiotru, ze teraz prosi o przeslanie ich mailem?
- dopoki Ci nie zaplaci, transakcja w sumie nie dojdzie do skutku