Witam
Po kilku miesięcznym pobycie moim na Allegro oraz innych serwerach aukcyjnych Poinformowałem obsługę Allegro o błędach i barakach w zabezpieczeniu transakcji na których strąciłem tam 850 zł
Reakcja na moje uwagi było zablokowanie mi na Allegro konta
Myślę ze potrzebne są takie serwery
Prosty sposób jest by nikogo podobna rzecz nie spotkała jak mnie
W aukcjach uczestniczyć by mogły osoby tylko po wcześniejszej wpłacie symbolicznej kwoty na swe konto w ebay z prywatnego swego konta
Weryfikacja danych z tego konta byłaby PEWNA
Osoby bez takiej weryfikacji nie miały by prawa wystawiać przedmiotów oraz do licytacji
Inaczej mając bez weryfikacji można rozwalić wszystkie aukcje dla żartu wstawiając ofertę w każda po 1,000,000 zł
Druga sprawa sprzedający po otrzymaniu wpłaty miąłby obowiązek wysłania sprzedawanego przedmiotu tylko na adres po takiej weryfikacji Nie na żaden inny adres podany przez oszustów w emailu
Kasę należało by przelać tylko na zweryfikowane tym sposobem konto
1. Wysłałem kasę na konto podane przez kupującego Po jakimś czasie zgłosił się on do mnie ze kasa nie doszła i ze ma on inne konto W ten sposób zapłaciłem za dany przedmiot dwa razy Kontem oszusta zajął się prokurator Ale zero nadziei na odzyskanie kasy konto było ono na fałszywe dane
2. Wysłałem na życzenie kupującego pod podany inny przez niego adres
Po jakimś czasie się on ponownie upomniał ze nie ma sprzętu musiałem mu kasę zwrócić i przedmiot przepadł