problem z odpowiedzialnością za zagubiona przesylke

Prrzesylka zaginela lub została skradziona .Kto odpowiada za dostarczenie przesylki? sprzedajacy który nie jest ani kuriererem ani pocztą i nie prowadzi tego typu uslug ?Sprzedajacy wysłał przesylke zgodnie z opisem na żadanej kupujcego nierejstrowana czyli zwykla ( aczkolwiek jest nuemr sesji i w komputerach jest poczty jest nadawca i odbirca Poczta Royal Mail UK) .Kupjacy nie chce napisac oswiadczenia prawnego ( pod groźbą konsekwencji prawnych ) wlasnorecznie podpisanego a potrzebnego sprzedajacemu do ewentualnego zgloszenia roszczenia na poczcie .Kupujacy mial mozliwosć doplacenia do przesylki poleconej i rejestrowanej ,nie skorzytal z tego .Wszystko bardziehj w tym momencie wyglada na próbe wyłudzenia.Co mowi prawo wiemy pytanie co MOWI eBAY a zwlaszcza PayPAl?eBay ogranicza dzialnei konta a PayPal żada dowodów nadania .Mimo wyslania ( tak w UK sa dowody -wydruk z numerem sesji i cena za przesylke) do eBaya i PayPal takiego dowodu nie honoruja go !!!I kazą czekac aż kupujacy ....dostanie przesylke !!Jak ja ma dostac jak jest pewne na 99,99 procen ze zostala skradziona? kazą czeka na pozytywny komemntarz -co jak nawet sie przesylka odnajdzie a kupujacy zlosliwie ( ile to razy juz widzielismy !!!) nie da komentarza albo da negatywny?Czy w tej sytuacji pay Pal ,mimo dowodow wyslania i braku oświadczenai pisemnegoi kupujacego ,zabierze pieniadze Sprzedajcemu karzac go podwojnie?To jest chory system jezeli tak ma byc .Rozumeime dbalośc o kupujacych ale brak zwrotnych komentarzy to juz jest nierownośc i uprzywilejowanie jednej grupy ale to zeby nie honoraować dowodów z RoyalMail to juz totalne zaklamanie .Dodatkowo blokuje sie nei tylko jedna transakcje ale wszystkie ktore nie maja z tą jedna nic wspolnego."cudowna pomoc w rowijaniu handlu" .Dodatkowo ani specjaliści z eBaya ani tym bardziej z PayPala nie wczytuja sie w sprawe i powielaja odpowiedzi ,co kolejna zmiana, te co juz poprzednicy napisali ,coraz gorszy poziom uslug macie Panstwo .mam nadzieje ze nie bede musiała podawać sprawy do sądu czy prokuratora o pomocnictwo w wyłudzeniu.Na temat zlosliwych ,oszczerczych komentarzy poprostu juz mi sie nie chce pisac ,,ten co wymyslił system aby nie mozna wystawic koemntarza do transakcji kupujacemu przez sprzedajacego to dla mnie DEBIL.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (4)

Odpowiedzi (4)

Prawnik ma już wille i bierze ryczaltowe oplate za stale porady wiec mu ..."rybka" , a sady ze nei pomga to sie dziwie ze tak pisze ,jak do tej pory ,rzadko bo rzadko ,ale zawsze wygrywamy w sadach z wiekszymi nawet od eBaya i Paypala.Zle albo niedokladnie czytasz ,ja nie musze wysylac ubezpieczonej przesylki bo dakje klientowi do wyboru bez rejestracji i ubezpiecznei ,z rejstracja i bez ubezpiecznie,z rejstracja i ubezpieczniem ,kurierem i nie nie mam zamiaru za czyjs wybor za to ze dbam o mzoliwosc tego wybooru dla klienta ,jeszcze za to odpowiadac .Odpowiada klient za swoja decyzje i przewoznik takie jest nasze stanowisko i nie bedzie my ulegać durnym widzimisie wielkich specjalistow z Paypala i eBaya.Ustanawianei zasad niezgdonych z prawem kwalifikuje sie do zgloszenie jako skarga do Urzedu Ochrony Konkurencji i Konssumentow i jezeali zajdzie taka potrzeba skwapliwie z niej skorzystamy. Kazdemu tez radzimy -broncie swoich prawi nie poddawajcie sie ,nie dajcie sie wykorzystywac ,eBay i payaPal bira tak horrendalne oplaty prowizyjne ze maja ( a nawet i bez tego) tym bardziej dbać o przestrzeganie prawa oraz o wszystkich rowno klientów zarowno sprzedawcow jak i kupujacych .W tym wypadku ( ani żadnym innym) nie mozna kosztem sprzedawcy bronic kupujacego ktory celowo i rozwaznei swiadomy zagrozen podjał decyzje ( z chciwosci bo co to za roznica 10 pln na przesylce gdy towar kosztyje 400pln) taka o zastosowaniu przesylki zwyklej,Nie my ja podjeclismy a wiec nie my bedziemy za to ,wbrew latwym szybkim i byle jakim stwierdzeniom specjalistow z ebaya i Paypala.Aktualnie spraee kierujemy do zarządu obu tych niby rodzielnych firm.
basia_5
Użytkownik
Na szczescie, czy niestety dla sprzdawcow, Ebay bierze kupujacych pod ochrone i nie jest w tym odosobniony....Jest to globalny trend, zauwazam, samoobrona systemu, poniewaz jesli kupujacy wymra to wymra sprzedajacy i cala infrastruktura ktora buduje na nich. Sprzedawcy jednak nie sa bezbronni przed naduzyciami, wyludzeniami, nieautoryzowanymi zakupami, kradziezami itp. Sprzedawcy posiadaja system ubezpieczen przed platnosciami zwrotnymi to raz a pozatym powinni zawczasu zorganizowac sprzedaz tak ab zminimalizowac mozliwosci naduzyc np. wysylac tylko poczta ubezpieczona tak czy inaczej, sprzedawac tylko klientom zweryfikowanym, z dorobkiem komentarzy pozytywnych i 100% ocena, wplate przyjmowac tylko przez Paypal, MB lub bezposrednio karta a najbezpieczniej: przelewem, Westernunion lub przekazem pocztowym. Zadne sady po akcie nieuczciwym nie pomoga tobie - niejeden prawnik wybudowal sobie wille w cieplych krajach na tego typu sprawach... Plan ahead - planuj zawczasu czyli staropolske: strzezonego Pan Bog strzeze jest jak najbardzie aktualne.
Klient Nasz Pan dotyczy własnei eBaya i PayPal w stosunku do mnie jako sprzedawcy a to nie dosyc ze nagminnie jest łamane to jeszcze bezczelnie wbrew prawu obowiazującemu stosowane w praktyce .Ufność w serwisy płatne jest przedwczesna ,z moich info wynika ze wlasnie przez takie traktowanie "per noga" klienta sprzedawcy rosnie liczba niezadowlonych zarowno z eBaya jak i allegro wszyscy tak naprawde czekaja na alternatywe a ta sie rodzi ( i oby jak najszybciej bo z przjemnościa przeszlibysmy do bezplatnej konkurencji ). Prosze wiecej konkretów a nie sloganów ,czyli nadal prosze o jasną opdpwiedź kto w tej sytuacji ponosi zgodnie z prawem ( a nie bzdurnymi wymyslami "pseudo -specjalistów " z eBaya i PayPala,wg naszego prawnika -Przewożnik ktory podjąl sie zadania ( koncesjonowana Uslugi Pocztowe ) co jest wg nas proste i OCZYWISTE .Dlatego wydziwanie z pseudo argumenatami pseudo -specjalistów wychodzi wszystkim nie tylko nam przysłowiowym bokiem.Mam nadziej ze ktos w koncu rozsądny zgodzi sie z naszym prawnikiem a my nie bedziemy musieli udawać sie do Sadu i Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumetów aby udowodnic ze ...nie jestesmy "wielbładem".Następnym razem dalej bedziemy ....zgodni z praem i zaden ebay czy PayPal nie bedzie nam narzucal form wbrew prawu.
Podsumowac mozna tak: 1. Internet to dzungla i nalezy sie w niej odpowiednio zabezpieczyc: Idealnie: - kupowac tylko od sprzedawcow spelniajacych postawione wymagania -placic Paypalem z opcja zabezpieczenia a jeszcze lepiej karta zapewniajaca platnosc zwrotna. - wysylac tylko poczta rejestrowana lub/i ubezpieczona. Te 3 warunki zapewnia bezproblemowe zakupy w 99,99% Jesli chodzi o Ebay: dewiza: "Klient nasz Pan" wydaje sie przewazac i slusznie, uwazam, bo klient, to ten ktory kupuje i bez niego to cale przedsiewziecie nie funkcjonowaloby. Sa, byly inne portale gdzie mozna za darmo wystawiac aukcje, ogloszenia i co...i nic sie tam nie sprzedfaje bo... nie ma kupujacych. W przyszlosci: wysylaj tylko poczta rejestrowana.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay