Odpowiedź jedna zgłosić na Policję!!!!Na oszustów nie ma innego wyjścia. Tylko jest mała wartość i może być umorzone dochodzenie z powodu małej szkodliwości.Zalecana jest duża ostrożność i nie uleganie żądaniom sprzedawcy, ż tylko przelew. Wina jest też właściciela ebayu, że toleruje i daje oszustom pole do naciągania innych.Ja też wygrałam na ebayu aparat fotograficzny, ale nie otrzymałam danych osobowych sprzedającego, tak jak jest na Allegro!!!!!!Na Allegro wylosowałam aparat Minoltę Z3 w cenie 1.000 zł.Dostałam informację z Allegro z jego danymi osobowymi i telefonem. Nr telefonu okazał się fałszywy. Dopiero na drugi e-mail odpowiedział, gdy zagroziłam, że podejrzewam oszustwo i zgłoszę sprawę na Policję. Odezwał się , że aparat dawno sprzedał.Liczył na moją wpłatę.Proponuję najlepiej dostawę pocztą kurierską za zaliczeniem tj przed zapłatą otwarcie przesyłki i sporządzenie protokółu odbioru, gdzie jedną stroną jest osoba kupująca, a z drugiej kurier z pełnymi danymi firmy i osobistymi z dowodu osobistego. Gdy wszystko jest zgodne można zapłacić pieniądze kurierowi. To jest bezpieczna forma . Uniknie się niespodzianek, a oszust odstąpi od transakcji. Oszuści nie cierpią natomiast takiej formy płatności i unikają jak diabeł święconej wody!!!!!