Wygrałem aukcje USA...ale wiem że mnie nie stać

Witam serdecznie. Mój problem polega na tym że zakupiłem instrument muzyczny (licytacja 7 dniowa). Instrument na moje nieszczęście pochodzi z USA. Kłopot w tym ze koszt jego to z przesyłką nie przekroczy 1700$. W tym momencie posiadam na ten cel 1800$ ale z tego co tutaj wyczytałem polskie państwo już się postara żebym został na niczym(moim skromnym zdaniem nie będę wstanie pokryć tej przesyłki jak już trafi do Polski).Waga tego instrumentu to 10kg także jestem załatwiony na całego. W trakcie aukcji odezwałem się do sprzedającego ile będzie kosztować przesyłka do mojego kraju lecz niestety nic nie odpisał(i tak wiem ze mnie na nią stać po mailu jaki otrzymałem wczoraj z informacją że go kupiłem). dzisiaj napisałem maila do sprzedawcy że niestety mój kraj pobierze kolejne 400$ co najmniej i że nie posiadam takiej kwoty i długo nie będę posiadał. Moje pytanie brzmi jakie będą konsekwencje mojego działania? Wiem na pewno że jest to mój ostatni zakup z USA. PS: Proszę o nie pisanie rzeczy typu ze "mądry Polak po szkodzie" bo rzeczywiście gdybym wcześniej wiedział że te opłaty w Polsce tak wyglądają to nawet nie składałbym tej oferty

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (4)

Odpowiedzi (4)

zaryzykuj. Jesli celnicy zatrzymaja i beda poddawac w watpliwosc cokolwiek to pojedz do nich osobiscie i porozmawiaj. Zagraj na instrumencie i pokaz dlaczego jest niesprawny w pelni. Kolega tak zrobil i ulitowali sie. Celnicy lubia muzykow, artystow....zreszta kto ich nie lubi... Jesli to nie pomoze to napisz na priva to podpowiem niezawodny sposob. Co to za instrument, jesli mozna wiedziec?
honik1971
Użytkownik
dostaniesz upomnienie, sprzdający zgłosi brak płatności, jeśli nie zapłacisz na Twoim koncie bedzie widaniała informacja ze nie sfinalizowałes transakcji
Odpowiedź sprzedającego - Hello. I can send the gear as a broken unit and give it a really low value so you can avoid high VAT charges. I will value the item at $250 and list it as "broken/for parts only" on the customs form. That way you will not have to spend as much on tax and can stay within your $1700 budget. Pytanie: Jeśli celnicy otworzą pudełko i okaże się żę na fakturze jest kwota 1600$ to nie zdołają przekroczyć mojego limitu (czyli 1700$), bo jeśli tak to byłbym skory na takie rozwiązanie. PS. Dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi i podpowiedzi.Pozdrawiam
zadnych konsekwencji Popros sprzedawce o anulowanie transakcji. Sprzedawca wystapi do Ebay o zwrot kosztow. Ebay przysle ci email ktory potwierdzisz ze sie zgadzasz i sprzedawca otrzyma zwrot prowizji + darmowe wystawienie jesli rzecz sie sprzeda. Wystawicie sobie opinie. Sprzedawca nie moze kupujacemu wystawic negatywnej opinii. PS. zaproponuj sprzedawcy wysylke przez Arotransport.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań