Urzad celny - problem

shade-sc
Użytkownik
Witam! Otrzymalem 3 pisma z Urzedu Celnego, poniewaz zatrzymali 3 paczki Sprzedajacy wyslali mi te paczki jako prezent i zawartosc byla 15$ max. Na pismie jest napisane ze nadawcy zle wpisali wartosci celne, dla mnie jest to troche dziwne poniewaz juz wczesniej dostawalem od nich paczki (bez cla itp) i wszystko bylo ok. Kupilem od sprzedawcy: 1 - 12 kart pamieci - wyslal w 3 paczkach. Dwie paczki przyszly bez cla i juz je mam w domu, natomiast zatrzymali ta pozostala paczke w ktorej znajduja sie 4 karty To nie byla transakcja przez ebay tylko sam paypal. Zaplacilem mu za 12 kart kolo 240$, posiadam fakturke z paypal. I tu mam pytanie czy moge poprosic sprzedawce o fakture tylko na ta 4 karty? i wtedy przeslac do UC ta fakture? Uwzglednia fakture z dzisieszego dnia? 2 - 7 par sluchawek - wyslal w 2 paczkach. Posiadam fakture z paypal. Czy bedzie ok jesli wysle im 1 fakture na dwie paczki? czy musze prosic sprzedawce o dwie osobne faktury? Z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz Pozdrawiam serdecznie
Pokaż cały temat
1. Na fakturze ktora posidam jest tylko napisane "invoice for the items" niestety nie ma sprecyzowanej zawartosci, a jak wczesniej pisalem nie byl to zakup na ebay wiec posiadam tylko ta fakture. Co moge w tym przypadku zrobic? Ile by nadawca ktory wyslal mi ta paczke zaplacil jesli by to do niego wrocilo? to wyslij ta fakture i moze na poparcie korespondencje ze sprzedawca a moze zrzut ekranu jak mozliwe Jesli wroci do sprzedawcy to zaplaci za przesylke i najprawdopodobnirj nie wykupi i przesylka pojdzie do kasacji lub na aukcje. Dogadaj sie z celnikami. Posortuj dokumenty i napisz pismo opisujac wszystko i powoluj sie za zalaczniki. Podpisz, podaj telefon i trzymaj kciuki... 2. Czy 7 par sluchawek jest liczone na handel czy jeszcze na uzytek wlasny? przypominam ze w 2 paczkach osobnych byly wylsane, po 3 w kazdej. Juz dwie pary moga byc uznane nie na uzytek osobisty ale i tak chyba nie ma od nich cla ale sprawdz samemu (moim zdaniem szkoda czasu...bo to i tak ci juxz nic nie pomoze) Taryfa celna znajduje sie tutaj: http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=516&wysw=4 Sciagnij plik odpowiedniego dzialu. Nowsze wersje Adobe przeszukuja pliki w formacie .pdf slowami kluczowymi. Nic przerazaj sie rozlegloscia tekstu, po chwili zorientujesz sie w slownictwie i logice. Np. komputery i telefony podlegaja: SEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; CZĘŚCI DO NICH; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH URZĄDZEŃ DZIAŁ 85 - MASZYNY I URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE ORAZ ICH CZĘŚCI; REJESTRATORY I ODTWARZACZE DŹWIĘKU, REJESTRATORY I ODTWARZACZE OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I AKCESORIA DO TYCH WYROBÓW Ponizszy plik nalezy sciagnac i otworzyc uzywajac Adobe. http://www.mf.gov.pl/_files_/sluzba_celna/taryfa_celna/sekcja_16do21/d85.pdf?PortalMF=ee76820a7292ed... Jak moge zaskanowac strone z paypal? Wcisnij "print screen" otworz worda i wcisnij "paste" lub majac te strone aktywna wybierz "drukuj" i wydrukuj do pliku lub na drukarce a nastepnie zeskanuj. Mozesz sfotografowac ekran cyfrowka Moge wyslac fakture do nich faksem? Wyslijj list, faks to nie wiadomo czy ktos odbierze chyba ze napisali ci ze mozna lub ustaliles telefonicznie Na fakturze z paypal mam wpisac Poz.ks.mag? Wpisz "nie odnosi sie"
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań