Sprzedaż na zagranicznych ebay i płacenie opłat

Witam wszystkich! Założyłem sobie konto na ebay.pl. Planuje na nim przeważnie sprzedawać od czasu do czasu. Chcę sprzedawać głównie w innych serwisach niż polski. W związku z tym mam pytanie. 1. Jeżeli mam wystawionych kilka rzeczy (część na ebaypl a reszta na innym to rozumiem że inne opłaty i prowizje będą w Polsce a inne np w Niemczech. One więc będą się sumować w walucie kraju zarejestrowania? Czy osobny rachunek do zapłacenia będzie w ebay.de w euro i osobny w ebay.pl? 2. Widzę jeszcze zasadniczy problem w płaceniu tychże opłat za konto sprzedającego. Otóż z uwagi że konto jest w ebay.pl i stąd moją walutą rozliczeniową jest PLN (mam ekonto w mbanku z kartą debetową też w PLN) to pozostaje mi tylko przelew jednorazowy. Jak więc tanio dokonać przelewu na bank ebay w luksemburgu aby mnie to tanio wyniosło? Nie wyobrażam sobie aby opłaty przykładowo rzędu 5zł miesięcznie były obarczone ok 30zł opłatami za przelew zagraniczny! Da się to tak zrobić aby płacić tylko opłaty? Pozdrawiam

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (4)

Odpowiedzi (4)

Wydaje mi się, że tak ale nie jestem w 100% pewny, bo płacę w €. Na początek musisz utworzyć konto sprzedającego, bez tego nie ruszysz. W Turcji przy pomocy polskiego loginu nie darady to samo dotyczy też Szwecji.
Dzięki za porady. Z powyższego zrozumiałem że nawet jeśli wystawię w singapurze czy turcji i polsce to co prawda opłaty za wystawienie i prowizje będe płacił wg cenników tychże państw ale ogólna kwota po ich zsumowaniu będzie jedna i będe mógł ją uregulować w PLN kierując przelew jednorazowy (w mbanku bezpłatny) do banku ING w polsce? Proszę o sprostowanie jeśli coś jest nie tak. Te rachunki wiadomo będą w różnych walutach (jeny euro dolary itd) a więc jeżeli chciałbym płacić w PLN to czy ktoś po drodze pobiera jakieś procenty za ich przewalutowanie? Jeżeli wszystko jest tak jak napisałem to nie musiałbym zmieniać waluty rozliczeniowej na euro.
Przelew robisz na konto w polskim banku ING Bank Slaski a nie do Luksemburga - tylko odbiorca czyli eBay Sarl jest w Luksemburgu
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay