Pytanie: Dokumenty do zgłoszenia celnego

Witam. Niedawno dokonałem pierwszego zakupu przez Ebay. Była to karta dźwiękowa do komputera służąca do nagrywania gitary. Jako, że została zakupiona w USA, zatrzymali ją nasi polscy celnicy i przysłali mi zawiadomienie. Wygląda na to, że mam im wysłać 3 dokumenty. Kserokopie dowodu, fakturę, paragon lub inny dokument potwierdzający zakup i specyfikację towarową. Moje pytanie brzmi. Czy jeśli przysłali mi oni razem z zawiadomieniem rachunek ze sklepu (bez tłumaczenia) to mam przetłumaczyć im właśnie ten rachunek? Czy trzeba wysłać coś innego? Co mam rozumieć pod pojęciem specyfikacja towarowa i w jaki sposób ja określić? Pozdrawiam, i dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi!

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (6)

Odpowiedzi (6)

Mozesz do celnikow zatelefonowac ale zwykle wydruk z aukcji wystarcza.
Sprawę załatwiam pocztowo. Nie zamawiałem na żadną firmę więc raczej potraktują jako użytek własny. Przygotowałem komplet dokumentów do wysyłki dziś albo jutro: -ksero dowodu -Wydruk aukcji z Ebay (2str) -Wydruk szczegułów aukcji z Ebay (1str) -Wydruk zapłaty z PayPal (1str) Tłumaczenia na tych stronach są z serwisu Ebay/PP. Przedmiot tak w ogóle jest używany ale nie mam za bardzo jak tego udowodnić - tzn jest to w opisie aukcji,ale trzeba by się bawić w tłumaczenia. Jak myślicie - ujdzie taki zestaw dokumentów? Pozdrawiam
powiedz im, że masz to na użytek własny, ja też tak miałem, kazali mi abym miał to przetłumaczone od tłumacza przysięgłego, ale im powiedziałem, że dla siebie, nie na handel to sobie dali spokój.
Oddział Celny I Pocztowy w Warszawie. Różnie ludzie piszą co do tłumaczenia - dostałem w dokumentach adnotację dotyczącą braku tłumaczenia.
wysyłasz potwierdzenie z PayPal'a i wydruk aukcji (przynajmniej mnie o to prosił UC Bytom) bo oni muszą wiedzieć dokładnie ile zapłaciłeś (towar+przesyłka); nic nie tłumaczysz tylko jak leci. Zapytam się jaki Urząd Celny zatrzymał
Hmmm? Czyli wysarczy wysłać wydruk z ebay? Chodzi o stronę z aukcją czy wydruk ze "szczegółów zamówienia"?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań