Pytam jako nowa :)-kupowanie od zagranicznych sprzedwawcow

aguchna25
Użytkownik
Witam.Wlasnie sie zajerestrowalam w ebay'u.Od dawna jestem uzytkowniczka allegro i jestm bardzo zadowolona z tej formy kupna i sprzedazy.Chcialabym sie dowiedziec jak jest tutaj z kupnem towarow z zagranicy.Znalazlam tu wiele ciekawych ofert.Prosze napiszcie mi jak to wyglada.Jezeli ktos sie orientuje prosze mi napisac ile mniej wiecej kosztuje puszczenie przelewu za granice oraz jak wyglada kontakt ze sprzedajacym.Czy nie ma z tym problemu.Z gory dziekuje za odpowiedzi.Serdecznie pozdrawiam.Agata

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (4)

Odpowiedzi (4)

meryibra
Użytkownik
Słusznie, kupowanie poza Unią może się wiązać z cłem i VAT-em. Nie dotyczy to drobnych (tanich) przedmiotów, ale w przypadku droższych to są spore koszty, szczególnie, że polskie Urzędy Celne lubią doliczać do wartości towaru koszty przesyłki. Co do kosztów przesyłki, to jeśli nie są podane na stronie aukcji, zawsze trzeba napisać maila z pytaniem o ich wysokość. Przy tym mówiąc o kosztach na stronie aukcji mam na myśli koszty wysyłki poza kraj sprzedającego - bo często podane są tylko koszty wewnątrz tego kraju.
Zapomnieliście dodac jeszcz ejedno : trzeba uwaząc i dokładnie patrzyć na ceny wysyłki nie raz tak jest że przedmiot np kosztuje 50$ a jego wysyłka 40$ +towar zpoza uni wiec może wpasc n aurzedzie celny a wtedy do 90$ doliczasz cło +22% z 90$ podatku wiec ten towar za 50 moze wynieśc 120 wiec an to zawsze warto patrzyc.
beata8358
Użytkownik
Hallo! Przed chwila odwiedzilam polska strone E-bay (ja kupuje z Austrii i Niemiec)i Tobie rowniez polecam,poniewaz jest duuuzo taniej.90% aukcji rozpoczynaja sie od 1 euro. Pytalas o koszty przelewow zagranicznych: potrzebujesz tylko numer BIC i IBAN sprzedajacego i wysylasz pieniadze z konta w takiej cenie, jak w kraju.Tak przynajmniej funkcjonuje to u nas w Austrii. Pozdrawiam, Beata
meryibra
Użytkownik
Po pierwsze musisz się zweryfikować na zachodnich eBayach - tzn. zweryfikować swoją "wiarygodność finansową" - najczęściej za pomocą karty płatniczej (lub przez PayPal - też zresztą za pomocą karty). Z kontaktem nie ma zwykle problmów pod warunkiem, że posługujesz się w miarę sprawnie językiem sprzedającego, albo "uniwersalnym" angielskim.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay