Przesyłki do USA - czy znacie jakieś dobre i sprawdzone firmy kurierskie

Cześć Muszę wysłąć przesyłke do USA waga tak do 1kg , czy znacie może jakieś dobre i sprawdzone firmy kurierskie ? Gulajrex

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (10)

Odpowiedzi (10)

poczta polska. Najtaniej. Mozesz polecic przesylke ale niekoniecznie - w te strone przesylki nie gina. Upewnij sie tylko aby poleciala samolotem poniewaz droga morska moze potrwac 2 lub 3 miesiace. Oplata juz 10 groszy za niska powoduje ze przesylke kwalifikuja jako morska dlatego udaj sie osobiscie do okienka i zazadaj sprawdzenia oplaty i oznaczenia przesylki jako lotniczej.
Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc, przydały się Wasze rady. Przesyłkę wysłałem Poczta Polską jako paczkę wartościową , ponieważ tylko w tym rodzaju przeysłki mozna było zadeklarować wartość .Wypełniłem druk celny CP72.Poczta przyjmuje paczki do wartości max 15.000 zł . Droga przesyłki była śledzona na stronce Pocztexu z tym że pod linkiem USA/ USPS . I tu mała uwaga , faktycznie znalazłem info że przesyłka jest w Warszawie i że po kilku dniach jest w już w Ameryce ( Urzędzie Celnym) i to niestety były wszystkie .Sama paczka dotarła do adresata dopiero po 21 dniach, cała i bezpieczna . poz.gulajrex
OK, zgadza się, sprawdziłem na stronie poczty, że do USA nie można wysłać listu poleconego wartościowego, ale do innych 54 krajów można. Kilka razy wysyłałem list polecony wartościowy do Włoch stąd myślałem, że do USA jest to też możliwe.
Witajcie! Nie do końca rozumiem- Jak napisał shaver_poland - spokojnie taki list ubezpieczysz- z posiadanej przeze mnie wiedzy wynika, że do USA mogę wysłać paczkę wartościową ( z bólem, bo panienki na poczcie opierają się), ale z cennika poczty wynika wprost, że listu wartościowego do USA nie wyślę. Bo jak "ubezpieczyć polecony"- coś przeoczyłem? Cezarioo
ja osobiście nie, jeśli wyślesz jako list nie będziesz musiał wypełniać deklaracji celnej, natomiast jeśli to będzie paczka to będziesz musiał wypełnić deklarację celną CN22 lub CN23 ale i tak cło zapłaci Twój klient a nie Ty Informacja telefoniczna o której PzO Ci zapewne mówiła to jest taki 0225481196 (zagranica tylko i wyłącznie) Pozdrawiam P.
P.S Czy wysyłaliście może takie przesyłki o deklarowanej dużej wartości np.kilka tyś ( np. dolarów ) i czy były z tym jakieś kłopoty np.celne ?? Gulajrex
Ta strona z monitoringiem przesyłki to jest to czego szukałem .Gdy pytałem na poczcie powiedziano mi że jest tylko obcja śledzenia przesyłki przez telefon???? Dzięki serdeczne za pomoc. pozdrawiam gulajrex
tak jak radzi stamps222, wyślij poleconym, spokojnie taki list ubezpieczysz, Pani z Okienka wyliczy wartość i podaja ją w DTS, aktualny kurs jest podawany na stronach NBP, kurs z 23.10.2009 wynosi 4,4484. Listy polecone możesz wysyłać do 2 kg włącznie. Jeśli natomiast nie ubezpieczysz odszkodowanie od poczty dostaniesz równe 30 DTS
Dzięki. Oczywiście brałem Pocztę Polska pod uwagę w pierwszej kolejności. Jedyny problem w tym że szybka przesyłka Pocztex nie ma obcji list wartościowy ( ubezpieczenie) i jakoś nie rozumiem sposobu ewentualnego monitoringu przesyłki .A o to zostałem poproszony przez kupującego w USA .
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań