Przesyłka z USA / Zwolnienie z cła (prawda czy fałsz)
Opcje
- Subskrybuj kanał RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wersja do wydruku
- Zgłoś nieodpowiednie treści
15-01-2008 01:33
Witam. Słyszałem (od sprzedającego), że w świetle przepisów mogę otrzymać jedną paczkę zza granicy, która bedzie zwolniona z opłat celnych (w tym także podatku VAT).
czy to prawda? muszę wypełnić jakieś specjalne dokumenty?
zależy mi na czasie, gdyż kupiłem PDA z USA, i według tego co podaje tracking przesyłka będzie oclona. Nie wiem czy mam walczyć o swoje czy nie.
pozdrawiam.
Zaakceptowane rozwiązania (0)
Odpowiedzi (3)
Odpowiedzi (3)
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-01-2008
08:06
Nieprawda.Nie walcz tylko zapłać.
0
Podziękowań
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-01-2008
07:39
ja nie wiem jak wy czytacie te tabelki celne. Ja z nich nic nie mogę wyczytać :?
A co jeżeli w paczce została "po chamie" zaniżona wartość z 200$ do 45% :P
wysłałem tą drogą, bo miałem nadzieję, że wtedy paczka się prześlizgnie. Zawsze tak było (a odebrałem już dużo paczek) gdy paczka była jako gift i wartość zadeklerowana <50 to nawet nie brali pod kontrolę.
W sytuacji kiedy celnicy będą chcieli, żebym okazał jakieś dokumenty, ażeby potwierdzić wartość paczki... wyślą wezwanie pocztą (która będzie szła tydzień?) czy zadzwonią chociaż?
kurka, nie po to wysyłałem expressem, ażeby teraz w PL leżało 8 lat na celni. zawsze jak wysyłem paczki z usa to miałem je w domu po 4-6max dniach.... a tu już mija 8 dzień...
dzięki z góry za odpowiedź.
0
Podziękowań
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-01-2008
06:22
Sprzedawca wprowadzil cie w blad.
Kazda przesylka moze zostac oclona, zalezy co w niej jest, w jakim celu, z jakiego kraju pochodzi produkt oryginalnie i jaka ilosc a takze czy celnicy po prostu przepuszcza paczke bez sprawdzania czy nie.
Nie wiadomo czy przesylka bedzie oclona dopoki oclona nie zostanie....
PDA szt.1 jest wolny od cla ale moga obciazyc podatkiem VAT.
Taryfa celna:
http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=516&wysw=4
Sciagnij plik odpowiedniego dzialu.
Nowsze wersje Adobe przeszukuja pliki w formacie .pdf slowami kluczowymi.
Nic przerazaj sie rozlegloscia tekstu, po chwili zorientujesz sie w slownictwie i logice.
Np. komputery i telefony wydaja sie podlegac tym kategoriom:
SEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; CZĘŚCI DO NICH; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH URZĄDZEŃ
DZIAŁ 85 - MASZYNY I URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE ORAZ ICH CZĘŚCI; REJESTRATORY I ODTWARZACZE DŹWIĘKU, REJESTRATORY I ODTWARZACZE OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I AKCESORIA DO TYCH WYROBÓW
0
Podziękowań