Paypal - ebay - transakcje zagraniczne

nawrota
Użytkownik
Kupilem rpzedmiot w Niemczech i koszt wysylki do Polski to 20euro. wiec pomyslalem ze jezeli mam rodzine w Niemczech to moga mi wyslac do tej rodziny ten przedmiot i wtedy zaplace nie 20euro tylko 5euro za przesylke. Teraz jest taki problem, ze jak chcialbym zaplacic przez Ebay i PayPal musze zalpacic tak jakbym wysylal do Polski czyli 20euro za przesylke. Wiec mam takie pytanie czy jak zaplace bezposrednio z konta paypal na konto mailowe paypal tego uzytkownika czy bede mial jakies podstawy do tego zeby potem w razie nieuczciowsci tego sprzedajacego czyli mimo dostarczenia piniedzy na jego konto on powie ze ich nie dostal i nie wysle towaru bo przelew byl bezposredni z konta na konto a nie przez Ebay. Moge potem jakos domagac sie sprawiedliwosci?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (8)

Odpowiedzi (8)

1.czy podales przy zaplacie ze to za aukcje Ebay? 2. co pisze przy tej transakcji na twoim koncie Paypal? 3. Podaj mu numer transakcji (wyslij wiadomosc przez Ebay) i date i napisz ze wg. twojego Paypala pieniadze sa na jego koncie pod tym numerem i prosisz o wysylke.
Na przyszłość ustaw sobie w Ebay dodatkowy adres do wysyłki (np adres rodziny w Niemczech) Zakładka Konto-Adresy i tu masz dwa adresy: 1.rejestracyjny 2. Podstawowy adres wysyłkowy. Dodajesz nowy adres !!! Przy dokonywaniu płatności (dotyczy tylko płatności poprzez Ebay-PayPal) kliknij na adres do wysyłki i ustaw jako adres wysyłkowy wcześniej wprowadzone dane. Po potwierdzeniu płatności sprzedawca jako dane do wysyłki otrzyma adres tej rodziny w Niemczech. Niektórzy sprzedawcy zastrzegają jednak iż wysyłają tylko pod adres zweryfikowany PayPal - dlatego trzeba zawsze przeczytać uważnie opis aukcji. Pozdrawiam.
nawrota
Użytkownik
1. tak 2. Tam gdzie jest opjca: Zaplac za przedmiot z serwisu Ebay to jest napisane: Nie znaleziono żadnych przedmiotów wymagających zapłaty w tym momencie. a w szczegółach transakcji: Szczegóły transakcji Płatność wysłana (unikatowy numer identyfikacyjny transakcji: 1............4) Nazwa firmy: V......l R.....k E-mail: v-r......k@web.de Płatność wysłana do: v-r......k@web.de Informacje kontaktowe firmy Adres e-mail działu obsługi klienta: v-r......k@web.de Telefon działu obsługi klienta: +49 5.......7 Łączna kwota: -€30,07 EUR Wysokość opłaty: €0,00 EUR Kwota netto: -€30,07 EUR Data: 20 marca 2010 Godzina: 10:28:23 CET Status: Zakończona Temat: Halo Uwaga: Ebay - Nawrota http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120538167712&ssPageName=STRK:MEWNX:IT#ht_1357wt_95... I pay for those shoes. tam gdzie sa kropki sa liczby albo nazwy
nawrota
Użytkownik
kurcze o to chodzi źe: no już zapłaciłem a pytałem się dlatego bo się bałem, że to nielegalne czy tam nieautoryzowane czy jakoś tak. No to wpłaciłem 20 marca na podany przez niego mail. I on mi dziś pisze że pieniędzy jeszcze nie ma. Co mam robić?
nie ważne czy płacisz z poziomu aukcji (ebay) czy bezpośrednio z paypal, jest tak samo chroniony, poproś sprzedawcę o fakturę, na te 85 €
nawrota
Użytkownik
tzn. przez ebay tez place przez paypal. ale jak sie wejdzie oddzielnie w paypal i sie przeleje pieniadze za towar ale sie nie zaznaczy ze za ten dokladny bo tam cena wynosi przykladowo 100euro a ja chce zaplacic sprzedawcy 85euro bo tak sie z nim ugadalem przedtem. to jest legalne?
nawrota
Użytkownik
a to nie jest jakos nieprawne? bo z tego co wiem jezeli zaplace przez paypal nie przez ebay to na ebayu pisze ze nie zaplacilem i ze nie ma ochrony czy bezpieczenstwa transakcji.
Najpierw musisz ustalic ze sprzedawcą czy wyśle i za ile. Towar ZAWSZE SIĘ WYSYŁA NA ADRES Z PP
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań