Oszustwo!!!

Witam. Kupiłem przedmiot na polskim eBay od gościa z Warszawy. Na początku korespondencja spoko, po wpłacie na jego konto pieniędzy, kontakt całkowicie się urywa. Nie ma ani pieniędzy ani przedmiotu. Mam od niego adres i telefon, na który gdy dzwonie to odkłada słuchawkę. Jak odzyskać pieniądze?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (10)

Odpowiedzi (10)

Jutro mija 10 dni od założenia sprawy na ebay. Czy teraz zostaje mi tylko policja, czy ebay podejmnie jakieś radykalne kroki wobec tego oszusta?
Udaj się jak najszybciej na Policję, chyba, że płaciłeś PayPal'em to wtedy otwórz spór, a nick podaj mi na priva, danych osobowych nie wolno podawać Bonne Année 2010!
Czy ja moge bez żadnych konsekwencji ujawnić nick i dane sprzedającego który próbuje oszukać kupującego? Koleś dalej milczy. Zdobyłem nawet jego komórkę, ale gdy dzwonie to wypiera się że go z kimś pomyliłem, a wiem że to on, gdyż kolega go nadał. A nie podaruje mu tych pieniędzy...
Poczekam do jutra, ewentualnie do czwartku, a potem tu na stronie ujawniam tą rzecz i tego kolesia z nica, imienia i nazwiska. Pomyśle nad adresem. Tylko nie wiem czy w tym momencie nie jest to wykroczenie? Ale chciałbym ostrzec innych. W końcu na tym to tu polega!
po raz kolejny wprowadzasz w błąd, jak masz tak pomagać to nie pomagaj wcale. Serwis nie ma nic tu do rzeczy, Policja, ewentualnie jak płacił poprzez PayPal to otwiera spór koniec kropka.
07annah
Użytkownik
Skontaktuj się najpierw z eBay, oni powiedzą ci co masz zrobić
Nie telefon, a laptop. Co do osoby, to ta osoba nie miała 5 komentarzy. Nie wiem czy mam racje, ale takie osoby powinne być ujawniane jako oszuści na eBay. Tym bardziej, że jest to osoba z Polski... Ciekawe czy już kolejną osobe wykiwał??? To już się nadaje tylko na policje!
a co to ma ebay do tego, od razu policja niech zgadnę napewno to był telefon i osoba poniżej 5 komentarzy. podaj nr aukcji lub wklej tu link
Waham się czy pierwsze nie skierować tego do eBay? A w ogóle czy ma to sens tam kierować, czy zaraz na policję iść z tą sprawą???
a o POLICJI słyszałeś?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay