Ostrzeżenia

Otrzymałam 3 ostrzeżenia- wszystkie od jednego sprzedającego. Oto nr jednej z wygranych aukcji: 350039049862 Problem tkwi w tym,iż sprzedający po zakończeniu aukcji za przesyłkę każdej płyty zażądał dwukrotnie wyższej ceny,zamiast 6 $,aż 12 $,czyli w sumie 36 $ za przesyłkę.Od chwili otrzymania przypomnień prowadziłam negocjacje w sprawie nieszczęsnej przesyłki,niestety bez skutku.Sprzedający nie wyraził również zgody na przesłanie płyt na adres w UK. Uważam,że takie zwiększenie kosztów po zakończeniu aukcji jest nieetyczne .Poradzcie,proszę -co mogę w tej sytuacji zrobić ,skoro sprzedawca nie dopuścił żadnej argumentacji.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (3)

Odpowiedzi (3)

meryibra
Użytkownik
Odmowa wysłania płyt na angielski adres jest jak najbardziej zrozumiała, skoro przesyłka miałaby dotrzeć do osoby, która w żaden sposób nie jest związana z ebayem i która ma być tylko pośrednikiem. Podstawową zasadą kupowania na ebayu jest zadawanie pytań w przypadku jakiejkolwiek wątpliwości zanim zacznie się licytować. Jeżeli robi się to po zakończeniu aukcji, to jest to musztarda po obiedzie, bo "racja" zawsze będzie po stronie sprzedającego. Lepiej wysłać pięć maili przed przystąpieniem do licytacji, niż narazić się na tego typu niespodzianki. Gdybyś zapytał, czy sprzedawca będzie skłonny wysłać płyty na angielski adres, to miałbyś jasność, a gość nie mógłby się z udzielonej zgody wycofać, ani zmienić ceny przesyłki, którą sam ustalił. Jeśli to wszystko próbujesz ustalić po zakończeniu aukcji to, jak napisałem wcześniej, ma Cię na widelcu.
bodopl
Użytkownik
odmowa wysłania płyt na angielski adres jest raczej niezrozumiała - radze ci zwrócić sie z tym do ebaya. Z opisu wynika że za dodatkowe płyt powinnieneś dopłacić po 1,5$ Ja bym zapłacił z Paypala i podał angielski adres do wysyłki - jak wchodzisz do kupionych aukcji to przecież rachunek generuje ci sie automatycznie a adres do wysyłki możesz wpisać ręcznie
meryibra
Użytkownik
Na przyszłość czytaj opisy aukcji: "I DO NOT SHIP (ALSO AS RECORDED) TO ALL EAST EUROPEAN COUNTRIES – ESCPECIALLY TO LATVIA, POLAND, CZECH REPUBLIC, SLOVENIA, ESTONIA etc." Od początku miał Cię na widelcu.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań