OGOLNE

CZESC LUDZISKA!!! NA EBAYU W USA SPRZEDAJE I KUPUJE OD 2003 ROKU (PONAD 2000 FEEDBACK) PONIZEJ ZNAJDZIECIE ARYTKUL KTORY WLASNIE NAPISALAM DO GAZETY POLONIJNEJ W USA ODPOWIEM NA WSZYSTKIE PYTANIA!!!!!!!! Kilka roznokolorowych literek EBAY – prawdopodobnie kazde z nas spotkalo sie juz z ta nazwa I tym specyficznym znakiem rozpoznaczym, Do dzis pamietam moje pierwsze zetkniecie z ebaye-em bodajze w 1999 roku, I wstyd sie przyznac byla to dla mnie czarna magia, jakies licytacje, rejestracje, zniechecilam sie do momentu, kiedy moj przyjaciel krok po kroku wprowadzil mnie na to najwieksze wirtualne targowisko, ktore jako tako zdazylam poznac ze strony jako sprzedajacego i kupujacego, dlatego tez postaram sie Panstwu pomoc w tym samym. Parokrotnie takze spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze jezeli czegos nie mozemy nigdzie znalezc to na 100% znajdziemy to na ebayu. I niestety lub na szczescie wiekszosci przypadkow jest to prawda. Faktycznie, do wyboru do koloru kosmetyki, telewizory, plyty cd, dvd, porcelana, ksiazki (w tym polsko-jezyczne), torebki, dywany, wieczne piora ,domy, bilety lotnicze, czolgi ( nie zartuje), samochody, samoloty i awionetki. Po prostu raj zarowno dla kolekcjonerow jak I nie zainteresowanych w kolekcjach. W chwili kiedy pisze ten artykul samych ksiazek wsytawionych na sprzedaz bylo blisko 900,000 egzemplarzy Ogolna, liczbe wystwionych na sprzedaz artykulow szacuje sie w milionach sztuk. Jestem zagorzala zwolenniczka tej formy zakupow, z paru wzgledow, z ktorych najwazniejszym jest fakt ze nie musze sie “uganiac” po sklepach, tylko robic to w ciepelku domowego zacisza ceny sa rowniez nie do pobicia! pomimo tego iz musimy oplacic koszty wysylki naszej”zdobyczy” (shipping and handling) Wiekszosc rzeczy wystawionych jest na zasadzie aukcji, i licytacji na okres 7 dni lecz zdarzaja sie tez aukcje 1 dniowe. W jaki sposob mozemy zaczac korzystac z dobrodziejstw ebayu? bardzo prosto, sam proces rejestracji jest malo skomplikowany I zabiera nie wiecej niz 5 minut, musimy podac dane osobowe ( numer social security poki co nie jest wymagany), adres zamieszkania I adres poczty internetowej (e-mail), ktory posluzy do komunkacji kupujacy-sprzedajacy, lub na odwrot, nastepnie nalezy podac nazwe uzytkownika ( ebay user ID), pod ktora bedziemy dokonywac transakcji. np. Karolina12.i haslo.(password). I witamy w ebayu!! Tutaj drobna przestroga niektorzy “wtajemniczeni” twierdza, ze ebay uzaleznia!!! wiec zalecam odrobine zdrowego rozsadku Pozostaje nam jeszcze kwestia platnosci mamy do wyboru kilka form z ktorych najbardziej przeze mnie polecana jest Paypal –polaczony z ebay-em, jest to najbardziej bezpieczna forma przekazu pieniedzy-przyczym bezplatna bowiem koszty transakcji ponosi sprzedawca – proces rejestracji jest rowniez malo skomplikowany, jezeli chcemy podajemy numer karty kredytowej, badz konta bankowego Dlaczego tak zachwalam Paypal?( nie niestety nie mam z tego zadnego profitu) Z prostego wzgledu – teoretycznie zakladajac trafiamy na nieuczciwego sprzedawce, placimy za towar poprzez paypal, czekamy 2 tygodnie a naszej przesylki ani widu ani slychu, kontaktujemy sie ze sprzedawca , ktory twierdzi ze przesylke wyslal – I co wtedy? Styuacja wydaje sie beznadziejna, niezupelnie, dzieki temu ze korzystamy z paypal-u jestesmy w stanie odzyskac swoje pieniadze, bowiem jezeli sprzedajacy (seller) nie jest w stanie udowodnic tego ze wyslal przesylke z tzw. Delivery confirmation czyli dowodem odbioru przesylki, nasz internetowy bank czyli Paypal zwraca nam nasze pieniazki – nie pobierajac przyslowiowego grosza ! (wymagane jest tylko zlozenie krotkiego zazalenia w okresie nie dluzszym niz 30 dni – wazne!) Jako alternatywe mamy rowniez money orders lub czeki personalne, z tym ze znacznie przedluza to okres oczekiwania na nasz zakup. Z tego co zauwazylam wiekszosc sprzedajacych jako forme platnosci uznaje tylko Paypal, Wiec do dziela, - np. zamarzylo mi sie kupno telewizora plazmowego, wpisuje www.ebay.com, nastepnie ide do ikonki my ebay, wpisuje ebay user ID, password, otwiera sie moja prywatna strona na ktorej w piekny przystepny sposob mam wyszczegolnione moje transakcje I informacje, czyli watching, bidding, won i kilka innych mniej istotnych, aczkolwiek waznych informacji, wiec wracamy do mojego wymarzonego telewizorka – w ikonce search wpisuje plasma TV I z lewej strony ekranu ukazuje sie kolumna Consumer electronics z kilkoma kategoriami, wybieram jedna z nich Televisions, klikam mysza, bo to jest wlasnie to czego szukam, nastepnie z listy wybieram Plasma TV ( sa jeszcze projectors, LCD flat screen I wyswietla sie lista wszystkich telewizorow plazmowych wystawionych na sprzedaz, lacznie 724 sztuki, nad lista wyswietla sie znaczek paypal, price (cena), time left ( czyli ile czasu zostalo do konca aukcji), jezeli wiem dokladnie jakiego modelu szukam w ikonce search wpisuje marke I parametry, ale ja ajk to kazda niezdecydowna kobieta, nie wiem ktory bardziej mi sie podoba., ok, znalazlam cos interesujacego 42" Toshiba HDTV Plasma FLat-Panel TV, NEW, klikam I otwieram strone, starting bid czyli cena wyjsciowa $3,799, no, niezle, time left( czyli ile czasu zostalo do konca aukcji: 49 minut, tez niezle, history: bids 0 czyli bylabym jedyna zainteresowana – co znacznie wplywa na ostateczna cene, shipping $50 ( koszt wysylki), tez niezle, w tym miejscu chcialabym panstwa uczulic na bardzo wazna rzecz – niektorzy sprzedawcy podaja bardzo niska cene, lecz koszt wysylki jest niewspolmiernie wysoki, wiec bardzo prosze o zwracacanie uwagi na tzw. shipping cost, np. dywan mozemy kupic za 0.99 centa, a koszt wysylki wynosi $99. praktycznie jezeli wycofamy sie z transakcji, zaowocuje to w negatywnym feedback a coz to znowu takiego? Feedback jest forma oceny naszej wierzytelnosci jako kupujacego I sprzedajacego, najlepszy wynik to 100%. Feedback wystawia zarowno kupujacy jak I sprzedajacy, jezeli transakcja przebiegla prawidlowo, czyli po otrzymaniu przesylki, wystawiamy feedback sprzedajacemu, aczkolwiek nie radze sie spieszyc z wystawianiem negatywnego feedback – jezeli np. wydaje nam sie ze dostalismy przesylke po 14 dniach, bo w wielu przypadkach jest to wina poczty, w takim wypadku w pierwszym rzedzie radze skontaktowac sie ze sprzedawca. W mojej przygodzie z ebay-em (byle nie zapeszyc), tylko raz zdarzylo mi sie nie otrzymac paczki – ale otrzymalam zwrot pieniedzy poprzez fakt iz korzystalam z Paypal. Ale wracamy do telewizora – po prawej stronie widzimy informacje dotyczace sprzedawcy – czyli ebay user Id no I ten tajemniczy feedback score z ktorego mozemy sie dowiedziec czy inni kupujacy byli zadowoleni z zakupow I jakiego produktu mozemy sie spodziewac, w przypadku mojego telewizora feedback sprzedajacego to cale okragle zero, co oznacza iz dana osoba nic wczesniej nie sprzedala, wiec ryzyko ze trafimy na mine jest duze. Ok, niezniechecona dalej szukam, znajduje podobny telewizor z tym ze w tym wypadku feedback sprzedajacego wynosi 97.7%, z wnikliwszych dociekan dowiaduje sie, ze 3 osoby byly niezadowolone z zakupu, niezrazona podejmuje ryzyko, I podchodze do licytacji, w tym momencie e-bay krok po kroku przeprowadza nas przez licytacje, nie musimy przebijac ceny wywolawczej – ktora wynosi 3,999, w okienku maximum bid mozemy wpisac ta wlasna cene,zakladajac iz nikt nas nie przelicytuje, jezeli bardzo nam zalezy na kupnie wpisujemy w rubryczce maximum bid najwyzsza cene jaka chcemy zaplacic, system licytacji wymaga obszerniejszych wyjasnien I jest to tez kwestia taktyki, w momencie kiedy przystepujemy do licytacji- tzw.place a bid, ebay poprzez e-mail informuje nas, ze przystapilismy do licytacji, infromuja nas rowniez w momencie kiedy inny “chetny” nas przebija, jezeli licytacja jest zaciekla radze czekac do doslownie ostatnich sekund. Wiekszosc sprzedawcow dla zachety podaje niska cene wyjsciowa, wiec jezeli kilkanascie osob wystawia na sprzedaz ta sama rzecz , moze sie okazac ze jestesmy jedynymi zainteresoanymi, I trafia nam sie niezla gratka!!! Jeszcze jedno, z licytacji mozemy sie wycofac, (bid cancellation) podajac w miare wiarygodny powod. Jednak mnostwo towarow wystawionych jest na zasadzie “ buy it now” czyli kup teraz, po prostu sprzedawca ustala cene (bez licytacji), jest to o tyle dobre, ze nie musimy czekac na zakonczenie licytacji, aczkolwiek licytacja jest w wiekszosci przypadkow korzystniejsza, ostatnio ebay wprowadzil tzw. Best Offer, czyli prosciej mowiac “targowanie lepszej ceny, np. cena jest $99, no fajnie ale ja bym to kupila za $90, wiec klikam mysza na “best offer” I wyslam sprzedajacemu moja oferte, jezeli ja zaakceptuje dokonuje zakupu, przed tym udogodnienem bardzo czesto kontaktowalam sie ze sprzedajacym w celu wynegocjowania lepszej ceny I o dziwo nie spotkalam sie z odmowa. Absolutnie prosze o czytanie tzw. Item description czyli informacji dotyczacych danego artkulu.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (2)

Odpowiedzi (2)

iguana!!!
Użytkownik
Witam! Ok skoro jesteś już wyjadaczem 😄 to mogę Cię prosić o pomoc? Przdwczoraj wzięłam udział w aukcji nistety na niemeickiej stonie a piszę niestety bo ni w ząb nie pojmuję tego języka raczej z anglielskim mam styczność ale powracając do tematu chcę bardzo kupić ten przemiot są to buty adidas tarro rozmair 36 i 2/3 szukałam ich rok i wreszcie znalazłam. Kiedyś już brałam udział w licytacji na niemieckiej stronie i jak chciałam sfinalizować transakcję to wyskoczyła mi cały szereg słów w niemieckim, że totalnie się załamałam i nie doszło do kupna (też buty) a tak marzyłam by je mieć. Sprzedawca był wyrozumiały rozmawiał po angielsku ale cóż z tego jak strona w niemcu wyskakiwała. Jeśli jesteś mi w stanie pomóc lub skierować do kogoś kto pomoże mi w kupnie tych butów będę b.wdzięczna. Aukcja kończy się za 5 dni. Pozdrawiam Serdecznie
Bardzo dziękuję za taki przystępny opis kupowania przedmiotu na aukcji. Jestem początkującym eBay-owiczem startującym z okazji debiutu polskiej strony serwisu aukcyjnego. Niestety w polskiej wersji serwis nie oferuje PayPal, a z tego co rozumiem jest to dominująca forma rozliczeń na amerykańskim eBay (na którym też chcę zaistnieć zarówno jako sprzedawca jak i kupujący). Nie bardzo rozumiem jak PayPal działa (nigdy nie stosowałem i trochę się boję dopóki nie zrozumiem). Czy mogę prosić tak doświadczoną osobę o pomoc w zrozumieniu tej kwestii? Z Twojego artykułu trochę się zorientowałem jak PayPal zabezpiecza interesy kupującego, ale jak zabezpiecza interesy sprzedającego? Skąd sprzedający wie, że pieniądze wpłynęły? Jak to działa z perspektywy osoby mieszkającej w Polsce? Wydaje mi się że pieniądze wpływają na konto sprzedającego w eBayu (czy się mylę?), ale jak je "ściągnąć" na normalne konto w polskim banku? Ponadto interesuje mnie, w jaki sposób kupujący (mieszkaniec Polski) może zasilać swoje konto w PayPal, z którego potem płaci za towar wylicytowany na aukcji? Będę wdzięczny za pomoc w zrozumieniu PayPal!!!
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay