Ludzie Dobrej Woli! Pomóżcie!!! ....Plizzzz...

Jestem nowa na eBay (czyt. zielona zupełnie). Kilka dni temu udało mi się wygrać pierwszą licytację (sprzedawca wiarygodny i sprawdzony- kupowałam od niego poza eBay-em). Moja radość nie trwała jednak długo bo za wylicytowany towar zapłaciłam od razu przez PayPal bezpośrednio ze strony eBay (towar + przesyłka) a tymczasem na poczcie czekał na mnie e-mail od sprzedawcy, w którym informuje mnie, że płatności za wylicytowany przedmiot mogę dokonać jedynie poprzez załączony link... Co ja mam teraz biedna począć?!... Zostawiłam to pytanie sprzedawcy ale do dziś nie dostałam żadnej odpowiedzi ani info o wpłynięciu kasy na konto sprzedawcy ani o przygotowaniu wysyłki. Doradźcie: powinnam czekać na rozwój wypadków czy zapłacić 2 raz (przez link) i dochodzić zwrotu pierwszej płatności z PayPala? Inne opcje?...

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (6)

Odpowiedzi (6)

zapytaj sprzedawce przez Ebay ale to najprawdopodobniej proba oszustwa. Zawiadom Ebay - przeslij ten email do spoof@ebay.com
Napisałaś ,,5)W celach "testowych" inną wygraną aukcję (inny sprzedawca ale firma działająca na identycznych zasadach) opłaciłam z linku (suma niewielka, ryzyko również)..." To też jest ryzyko, logowanie do kont a co za tym idzie podawanie haseł poprzez podejżane linki może spowodować poznanie haseł przez potencjalnych złodziei. Tu nie ma co kombinować- płacić poprzez PP ze strony aukcji, mieć ograniczone zaufanie do meili z poczty zewnętrznej. Z tą zielonąBlądynką to był żart, to że prosiłaś o porade świadczy że jesteś rozsądna. pozdrawiam
Wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Dobrze radziliście aby z ponowną płatnością się wstrzymać (sprzedawca dziś się odezwał -może w USA też był długi weekend :)?...) Co do podejrzenia o oszustwo to mam odczucia ambiwalentne:. 1)Jak już wcześniej pisałam sprzedawcę(firma) znam spoza eBay-a (kupowałam w ich sklepie internetowym i nie miałam żadnych zastrzeżeń). 2)Firma sprzedaje na eBay-u od 5 lat i ma status super sprzedawcy. 3)Link z wygenerowanego najprawdopodobniej przez system firmy e-maila kierował do serwisu PayPal. 4)Jeszcze przed przystąpieniem do pierwszej swojej licytacji przeczytałam wszelkie wskazówki na eBayu dotyczące bezpiecznych płatności (nie jestem blondynką 🙂 -raczej siwiejącą szatynką :)... czytałam ostrzeżenie o POTENCJALNEJ(!) możliwości oszustwa... 5)W celach "testowych" inną wygraną aukcję (inny sprzedawca ale firma działająca na identycznych zasadach) opłaciłam z linku (suma niewielka, ryzyko również)... ...i tu pojawiły się moje wątpliwości co do przedmiotowej płatności:. W przypadku tej "ryzykownej" natychmiast dostałam info od sprzedawcy o wpłynięciu płatności i wysyłce towaru(?) -w przypadku tej "zgodnej z procedurami" trwało to "trochę". Teraz czekam na dostawę obu zakupów... Sprzedawcy gwarantują 2-3tyg... Będzie jeszcze czas na to aby podjąć roszczenia gdyby się nie wywiązali. Pozdrawiam serdecznie
zobacz yo http://pages.ebay.pl/securitycenter/index.html pozdrawiam i bądz zielona ale nie zielonaBlondynka 🙂
Nie płać żadnych płatności poprzez linki z poczty, PŁAĆ PP ZE STRONY AUKCJI. AMEN
Czy to nie jest jakieśoszustwo? Czy to na pewno napisał sprzedawca, zaczekaj z płatnością
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań