Kupno zegarka od japońskiego sprzedawcy.

eljaro2
Użytkownik
Witam i proszę o pomoc. Jestem to nowy (dotychczas kupowałem okazjonalnie na Allegro). Chce kupić zegarek CITIZEN PMV65-2242 (można wyszukać na eBayu) ale jest dostępny wyłącznie u dwóch sprzedawców z Japonii. Jeden oferuje go za 1.700 zł a drugi za 2.700 zł. Jego cena w Europie to poziom 1 tys EURO. Jakby nie patrzyć, to kwota jest znaczna i nie chciałbym takich pieniędzy utracić, a jednocześnie chęć jego posiadania skłania mnie w kierunku podjęcia takiego ryzyka. Czy mógłby mnie ktoś pokierować jak dziecko za rękę i poprowadzić od początku do końca? Zastanawiam się też nad dwoma innymi problemami - pierwszy to ewentualne cło, a drugi do jaką mam gwarancje że jest to taki zegarek jak w ofercie a nie identyczny (poza kilkoma szczegółami)jak z rynku USA. Z góry dziekuję. eljaro2
Pokaż cały temat
Jest 5 takich aukcji w Japonii, na każdej po 3 takie zegarki, wszystkie od tego samego sprzedawcy. Pozytywnych komentarzy 97,4 %, czyli 2,5 wpadki na sto sprzedanych przedmiotów - niezbyt dobrze. Cło wynosi 14 % od wartości celnej, czyli wartość zakupu +przesyłka. Po doliczeniu cła doliczany jest 22 % VAT. Czyli: zegarek za 1000 USD będzie kosztował (1000 + 15) x 1,14 x 1,22 =1411 USD. Te opłaty są NA PEWNO. Urząd Celny zażąda udokumentowania ceny w razie braku faktury w przesyłce - wystarczy dać wydruk z eBaya. Podarunek nie przejdzie. Pozdrawiam
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań