Kupiłem przedmiot przez kup teraz a sprzedający twierdzi że już go sprzedał

irowicz
Użytkownik
Kupiłem przedmiot korzystając z opcji "KUP TERAZ", sprzedający jednak twierdzi że sprzedał go na innej platformie, napisał wprawdzie w opisie że wystawia go jeszcze gdzieś ale to chyba nie jest dozwolone? - czy zawartą na ebay umowę (wygraną aukcję) można egzekwować przez prawnika? A do tego sprzedający stara się o zwrot pobranej prowizji (tranzakcja nie została zawarta) Wiele się mówi o kupujących nie wywiązujących się z zawartych transakcji, a co ze sprzedającymi? Zrezygnowałem z zakupu innych przedmiotów których już nie ma (bo kupiłem ten), zapłaciłem zaliczkę firmie transportowej na poczet dostarczenia przedmiotu (prawie 2000pln) i co teraz? czy ebay chroni od takich sprzedawców swoich klientów? pozdrawiam irowicz

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (1)

Odpowiedzi (1)

meryibra
Użytkownik
Ebay nikogo przed nikim, ani niczym nie chroni :-(, co oczywiście nie oznacza, że nie należy go o tym poinformować. Napisz skargę, a najlepiej otwórz spór. Co do samej transakcji, to jeśli aukcja nie została anulowana po sprzedaniu przedmiotu na innej platformie, to zakup przez Ciebie przedmiotu przez 'kup teraz' jest zawarciem umowy i rodzi skutki prawne - myślę, że konsultacja z prawnikiem i podjęcie kroków prawnych byłoby w pełni uzasadnione - inna rzecz, jak długo to będzie trwało :-(.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań