Księgowanie PayPal

Witam Mam firmę i chciałbym wprowadzić do obrotu przedmioty zakupione na ebay.com od osób prywatnych... czy mogę to zrobić na podstawie wydruku z paypal? Jak można legalnie wprowadzić do obrotu takie przedmioty (osoba prywatna nie wystawi mi rachunku ani faktury...)

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (2)

Odpowiedzi (2)

Na postawie wydruku z Paypal raczej NIE! Jesli to tylko faktura wystawieona przez sprzedajacego otrzymana z eBay na Twoja poczte (dostajesz ja po zakonczeniu aukcji, a jesli Sprzedajacy zapomni wystawic, zawsze mozesz go o to poprosic kontaktujac sie z nim).
Wedle mojej wiedzy mozesz, wydruk faktury z eBay powinien wystarczyc (otrzymujesz ja od Sprzedajacego) i byc traktowany jak nasz paragon. Ksiegowy nie bedzie Ci wdzieczny za operacje zagraniczne, ale... 🙂 Musisz rowniez pamietac, ze nie masz na podstawie takiej "faktury" prawa do odliczania podatku VAT oraz, ze od ceny sprzedazy musisz odprowadzic nalezny podatek dochodowy, a jesli jestes platnikiem podatku VAT to rowniez nalezny podatek VAT. Pamietaj, ze kwota zakupu jest powiekszana o koszty wysylki. Przeanalizuj wiec czy takie operacje Ci sie oplacaja!
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań