Bezprawne wymuszanie akceptowania "zwrotów" !

Witam, ostatnio zauważyłam nową patologię w trakcie próby edytowania aukcji na www.ebay.pl. Otóż nie można edytować aukcji ( np. zmienić ceny czy opisu ) gdyż pojawia się napis: „Podaj poprawne informacje w wyróżnionych polach. Zasady dotyczące zwrotów - Sprzedający działający jako firma musi akceptować zwroty przedmiotów zakupionych w ramach opcji Kup teraz” Zgodnie z Polskim prawem ( Art. 16.10 Ustawy z dnia 2 marca 2000 O ochronie niektórych praw konsumentów... ) przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów sprzedaży z licytacji. Oznacza to, że w przypadku sprzedaży na aukcji z ceną wywoławczą czyli na licytacji - nie mam obowiązku akceptowania i przyjmowania zwrotów. Taka sytuacji dotyczy tylko opcji „kup teraz”. Ja nie sprzedaję w opcji „kup teraz” tylko w opcji „licytacja z ceną wywoławczą” - dlatego mam prawo zwrotów nie akceptować. ZGODNIE Z POLSKI I UNIJNYM PRAWEM MAM PRAWO NIE PRZYJMOWAĆ ZWROTÓW NA LICYTACJACH POMIMO, ŻE SPRZEDAJĘ JAKO FIRMA. Tymczasem system www.ebay.pl „zmusza” mnie do zaznaczenia pola „akceptuję zwroty” wbrew Ustawie. Takie działanie jest nie tylko bezprawne a do tego może wprowadzać kupujących w błąd. Proszę o jakieś merytoryczne stanowisko w tej sprawie. Mam nadzieję, że to błąd techniczny.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (2)

Odpowiedzi (2)

A w którym "okienku" - konkretnie ? Okazuje, się, że nie tylko nie można edytować ale i skonfigurować nowej licytacji bez "akceptuję zwroty" Chore to i bezprawne.
forumyabe
Użytkownik
to jest tylko blad w systemie, po prostu kliknij w okienku raz i pozniej jeszcze raz i przejdziesz do nastepnej strony.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań