Auto z Niemiec - opis a stan faktyczny

tomi99c
Użytkownik
Czesto w aukcjach niemieckich czytam, ze stan sprzedawanego samochodu jest bardzo dobry, ze sprzedajacy nie zna zlych punktow samochodu, ale na koncu czesto pisza, ze nie przyjmuja zadnych zwrotow i reklamacji. Jezeli bym wylicytowal samochod i pojechal po niego, a stan by sie okazal gorszy niz w opisie aukcji, np. bym zobaczyl wady, ktorych sprzedajacy nie widzial, albo nie chcial widziec, to co w takiej sytuacji?(jezeli w aukcji bylyby takie zastrzezenia jak pisalem wyzej) Moge miec ze sprzedajacym jakies problemy typu sad itp.? Mam obowiazek kupic takie auto?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (6)

Odpowiedzi (6)

adk.tvp
Użytkownik
Witam Wygranie aukcji, to tak samo jak podpisanie umowy, chyba że aukcja okaże się nie zgodna z opisem. Pozdrawiam adk.tvp
tomi99c
Użytkownik
Ale czy moge sie wycofac z aukcji po jej zakonczeniu w przypadku niezgodnosci stanu? Przed koncem aukcji w ktorej trwa licytacja jechanie do Niemiec, zeby obejrzec samochod raczej odpada, bo nie wiadomo kto wygra (no chyba ze jest opcja kup teraz, ale chodzi mi o licytacje)
adk.tvp
Użytkownik
Witam Jeżeli uznasz że auto jest nie zgodne z opisem zawsze masz prawo się wycofać z zalicytowanej aukcji, najlepiej wydrukuj aukcję z opisem i na miejscu sprawdź co się nie zgadza, zrób parę zdjęć, wycofaj się z aukcji.(Konsola rozstrzygania sporów ) Radzę jednak zalicytować i pojechać zobaczyć co zalicytowałeś, w tej sytuacji masz prawo zawsze wycofać się z aukcji w terminie 24 godziny przed zakończeniem aukcji bez podania przyczyny a KUP TERAZ możesz zawsze kliknąć u niego. Pozdrawiam adk.tvp
ihml77
Użytkownik
odważny jestes jesli chcesz go kupic na ukcji,jak trafisz na turka z komisu to masz pewna wpadke,te brudy zawsze opisuja ze jest git
tomi99c
Użytkownik
Staralbym sie opisac zgodnie ze stanem faktycznym, ale chodzi mi o cos takiego co widac na pierwszy rzut oka np. porysowany lakier czy tluczace zawieszenie na kazdej nierownosci. Oczywiscie sprzedajacy moze nie wiedziec, ze np. na cylindrze jest rysa, ale chodzi mi o rzeczy ktore widac na pierwszy rzut oka. Co w takiej sytuacji jak przyjezdzam po samochod, w opisie bylo ze stan conajmniej bdb, a na miejscu okazuje sie ze wiekszosc elementow jest do lakierowania i zawieszenie do wymiany? Moge zrezygnowac z kupna takiego auta bez konsekwencji jezeli sprzedajacy napisal w aukcji zastrzezenie, ktore opisalem w pierwszym poscie?
forumyabe
Użytkownik
a jak ty bys opisal swoj samochod do sprzedazy?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay