roman.pl
Użytkownik
emilia_paypal@ebay.com 14-lut-07 17:41 CET napisała:
Witam!

Firma PayPal działa w środowisku online. Zweryfikować dostawę możemy jedynie na podstawie numeru monitorowania przesyłki, również w trybie online. Obowiązkiem sprzedającego jest taki numer dostarczyć w przypadku, gdy wniesiono roszczenie. Jest to wymóg stosowany we wszystkich krajach obsługiwanych przez serwis PayPal. Polska nie stanowi tutaj wyjątku. Jeśli wysyłacie przedmioty bez wyżej wspomnianego numeru, musicie również zaakceptować ryzyko, że przedmiot nie dotrze, a kupujący wniesie roszczenie.

Pozdrawiam,
Emilia

Mnie się jednak wydaje, że numer monitorowania przesyłki to jest tylko w celu ułatwienia dla klientów danej firmy wysyłkowej. Z tego co wiem nadal w całej Europie jedynym dowodem dostarczenia przesyłki rejestrowanej jest podpis odbiorcy tej przesyłki, a jedynym dokumentem umożliwiającym reklamację jest dowód potwierdzający nadanie. I od bardzo wielu lat nic się pod tym względem nie zmiania i nawet podpis cyfrowy nie znalazł zastosowania w potwierdzaniu dostarczenia przesyłek.

Tak więc wydaje mi się, że PayPal za szybko wyprzedził cały świat i zaczął działać w trybie on line pod tym względem.