- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
21-10-2020 09:38
Czasem pomaga zgloszenie kupujacego jak opisano na https://www.ebay.com/help/selling/resolving-buyer-issues/reporting-issue-buyer?id=4084 . w ostatecznosci zorganizuj odbior towaru od niego (o to napewno cie poprosza jesli otworzy case i nie przyjma twoich argumentow), a jesli nie dostanie zwrotu z automatu zwroc pieniadze po otrzymaniu zwrotu jesli towar bedzie w takim stanie jak go wyslales
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
07-11-2020 15:48
Przedpłata za produkt jest formą zaliczki ,a zaliczka, w wypadku nie dojścia do zawarcia umowy, bez winy żadnej ze stron, powinna zostać zwrócona, jako świadczenie nienależne zgodnie z art. 410 § 2 K.C.
To się tyczy też pośredników.
W ten sposób działały parabanki (np. Skarbiec, Baltic Money...), pobierając nienależne im opłaty, co tylko potwierdza jakiego typu instytucją jest paypal.
Proponuję zgłosić to do UOKiK. Nalezy przesłać im regulamin serwisu, z zaznaczeniem odpowiedniego fragmentu.
Jeśli faktycznie tak jest,że paypal zatrzymuje prowizje od zakupu, którego nie było, to UOKiK podejmie stosowne działania.
Co do porady prawnej, to w kazdym mieście jest darmowy prawnik, również na parafiach, są akademickie poradnie prawne przy Wydziale Prawa... jest Rzecznik Finansowy. Również na stronie UOKiK w zakładce prawa konsumenta - pomoc, sa podane telefony i maile do osób, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Na maila odpowiadaja w ciągu tygodnia.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
10-03-2021 09:27
ja również zostałem oszukany przez ebay (ale dla wyjasnienia napiszę że PayPal również mnie okradł już kilka razy) Kupujący założył spór i dostał pieniadze, a ebay ani razu nie odniusł się do moich wiadmości w których biało na czarnym pokazywałem że mam dowód na to że kupujący kłamie. Nie ma czasu na opisywanie tej konkretnej historii ale to mniej więcej tak że kupujacy wysłał mi wiadomość w której pisze że dziękuje mi za piekny przedmiot i teraz otworzy sprawę aby odzyskac pieniądze a ebay ma to gdzieś i zwraca mu pieniadze - TEN SERWIS TO DNO
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
09-05-2024 10:27
Cześć,
Także mam problem ze sporem z Ebayem. Dwa lata temu sprzedałem nowy oryginalny produkt klientowi z USA. 3 tygodnie po otrzymaniu przesyłki założył spór twierdząc, że produkt był jaśniejszy na zdjęciach niż w rzeczywistości załączając lipne zdjęcia. Ebay kazał mi przyjąć zwrot i opłacić koszty przesyłki. Kupujący zażądał ode mnie 700$ gdzie produkt byl sprzedany za 1300$ z wysyłka wliczoną. Oczywiście nie zgodziłem się co skończyło się przyznnaniem przez support zwrotu pieniędzy kupującemu. Na czas odpiąłem karty i konto więc nie pobrali pieniędzy z konta a jedynie powstało ujemne saldo. Po jakimś czasie zablokowali konto w serwisie i wysyłali upomnienia. Tydzień temu zagrozili windykacją.
Co mogę zrobić w tym temacie? Boję się, że jeśli przekażą sprawę firmie windykacyjnej z Polski to oni założą sprawę w sądzie a sąd nada klauzule wykonalności i automatycznie zabiorą pieniądze z konta bez mojego udziału.
Czy Europejskie Centrum Konsumenckie coś zdziałało?
- Tomek
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
06-09-2024 09:13
Hej,
mam identyczny problem. Coś udało Ci się w tej kwestii załatwić ?
Pozdr