Import z UK do polski Poczta Polska

Witam

Mam po raz kolejny problem z naszą kochaną PP.

Zakupiłem niedawno zegar na aukcji UK za wartość około 400 GBP

Nadawca wysłał wspomniany przedmiot za pomocą Royal  Mail i niestety łapę na tą przesyłkę położyła nasza PP.

Oczywiście dostałem zawiadomienie o nadejściu w/w przesyłki z żądaniem o informacje co jest zawartością przesyłki jak i jego wartości.

Takie informacje wysłałem.

W odpowiedzi nasza PP poinformowała ze towaru tego nie mogą przedstawić do odprawy celnej i mam sobie poszukać swojej agentury celem złożenia odpowiednich dokumentów.

Trochę to wkurzające , skoro PP kładzie łapę na przesyłce powinna wykazać odrobinę zainteresowania jeżeli nie ma chęci na jej odprawę i wskazać przynajmniej jakąś agenturę.

Jestem nowicjuszem w zakupach i pomoc w pierwszym takim zakupie była by potrzebna.

Takie lakoniczne odpowiedzi ze strony PP nie poprawiają jej wizerunku , który i tak nie jest najlepszy.

Czy nie chodzi o to w całym tym e-commerce o to , ze PP interesują jedynie proste odprawy typu przełożenie papierów z biurka na inne biurko i pobranie swoich ustawowych 8,50 zł ,a jak jest coś bardziej skomplikowane to zrzuca sie formalności na adresata przesyłki.

Bedę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam

Rafał