- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
11-03-2022 14:45
Idzie się do jednostki pocztowej, w której opłacało się przesyłkę, czy przynależy listonosz, któremu się zapłaciło i żąda rachunku za dokonanie opłaty. Warto mieć też kopertę z tymi rozliczeniami, nie tylko sam numer. Nie mają prawa odmówić, gdyż przyjęli opłatę i MUSZĄ wystawić rachunek. Z fakturą nie wiem jak będzie, ale eBay nie potrzebuje faktury, potrzebuje dowodu wpłaty - rachunek wystarczy. Dokument celny ZC299H7 jest tylko kalkulacją i obowiązkiem do zapłaty, podstawą, nie jest dowodem zapłaty. Tam jest nawet pouczenie, że nieopłacenie tych należności skutkować będzie wszczęciem postępowania administracyjnego. Także to jest DO zapłaty, a nie DOWÓD zapłaty, który wystawić ma poborca - poczta polska za całą pobraną kwotę. A pracownicy potrafią rżnąć głupa na całego.
Ja na razie wysłałem eBay kopertę z wyliczeniami, dokument celny ZC299H7 z wyliczeniami i potwierdzenie uiszczenia opłaty na poczcie (bo listonosz w życiu nie da wam żadnego rachunku. Czekam na ich reakcję. Brak zwrotu oznacza, że będę tracił na zakupach u nich, więc zrezygnuję z zakupów, bo nie chcę być okradany.