VAT na zakup z poza EU, a nie odebranie przesyłki

Zakupiłam w HK koncert, niestety sprzedawca źle wypełnił deklarację celną i przesyłka została zatrzymana. Wartość z kosztem wysyłki jest mniejsza niż 45EUR, niestety większa niż 22 EUR, więc wszystko zależy od interpretacji danej osoby. Przedmioty kulturalne i edukacyjne są niby zwolnione z cła i VAT poniżej tej wartości jeżeli nie są przeznaczone na handel.

UC zażądał ode mnie rachunku/faktury w PDF. Niestety z PP nie ma możliwościpobrania rachunku w PDF, więc wrzuciłam screena płatności w PDF, napisałam też, że przedmiot jest na własny użytek, nie na sprzedaż i chyba tego nie uznali, bo przesyłka od 7 dni nadal jest u nich. Sprzedawca przysłał mi fakturę w PDF w języku kantońskim, ale w takiej sytuacji wymagane jest tłumaczenie, którego koszt jest większy niż zakupionego przedmiotu.

Biorąc pod uwagę najgorsze rozwiązanie, jeżeli naliczą mi VAT + inne opłaty  - nie zamierzam tego płacić, wolę stracić 5 USD za rejestrowaną wysyłkę, bo tyle kosztowała, a koncert ściągnąć z Netu.

I teraz pytanie: jeżeli nie odbiorę przesyłki z poczty, to jakie są procedury? Powinni odesłać przedmiot z powrotem do sprzedawcy? Czy tak? A sprzedawca powinien oddać wartość zakupionej rzeczy? Czy  jeśli nie odbiorę przesyłki UC może z tego tytułu się do mnie czepiać? i żądać zapłaty tych opłat?