SPRZEDAWCA  z Niemiec ma prawo odmówić wysyłki do PL

nie poda kosztów ------- potem bedzie chciał anulowaxc aukcje albo i nie i po 60 dniach aukcja zniknie z listy

zawsze możesz wystawić NEGATYWY za brak "all price"  ale i tak jak do tranzakcji nie doszło to seller może poprosić ebay o wymazanie negatywów....

tak samo na rynku USA --- tylko US (bardzo częste -- ale tam sa firmy jak np. Domashipping które odbieraja paczki np w Chicago  zbiorczo dość tanio wysyłają do PL)

spróbój znaleźć w Niemczek Kuriera z usługą door-door  i poproś o adres aby nadać paczkę z niemiec do Niemiec a potem  zapłacisz przy odbiorze w PL ( w angli tak paczka do 30 kg kosztuje 25 funtów)

jak ci zależy na towarze to warto pokombinować jak dodasz adres np. prywatny domowy włassiciela firmy kurierskiej  to sprzedawca bedzie musiał wysłać na adres w Niemczech

a co do cytatu  z twojej wypowiedzi :

"Sądziłem, że jesli mogę licytować i wygram, to sprzedajacy jest zobowiązany do wysylki przedmiotu. Tak samo jak ja, jestem zobowiązany do zapłaty. Czy w takim razie ja tez mogę komuś powiedziec, że nie zaplace "bo tak" bez uzgadniania z nim warunków anulowania transakcji?" 

tak możesz

piszesz -- cancel transaction --- i tyle ... bez podawania powodu

a jak seller wystąpi ze masz zaległa płatność to piszesz do obsługi ebay ---- ze chciałes anulować a seller nie rzealizował twojej próśby aby  anulowac i ebay usuwa to info o zaległej płatności....

tak to działa